У ЦВК наполягають на законності відмов у реєстрації КПУ та "Руху нових сил" на вибори
У ЦВК наполягають на законності відмов у реєстрації КПУ та "Руху нових сил" на вибори

У ЦВК наполягають на законності відмов у реєстрації КПУ та "Руху нових сил" на вибори

13:31, 26 червня 2019.

Вибори 2019.

13.

Глава Центрвиборчкому висловила готовність доводити свою позицію в судовому порядку.

За словами Сліпачук, суд не може зобов'язати ЦВК зареєструвати певних осіб кандидатами / фото УНІАН.

У Центральній виборчій комісії заявили про законність відмов у реєстрації Комуністичної партії України та партії Міхеіла Саакашвілі "Рух нових сил".

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції сказала голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

"На сьогодні ми маємо 32 позивні заяви в судах, з них у позовах відмовлено вже в 4 випадках і рішення набрали законної сили, задоволена одна заява, на розгляді наразі перебувають 27 заяв.

Щодо рішень суду з тих заяв, які розглядаються саме сьогодні, то вже задоволено три позовні заяви, відмовлено в позові у восьми випадках і рішення ще не набрали законної сили, з них призначена одна апеляція.

Крім того, призначені до розгляду на 26 і 27 червня 16 заяв", - повідомила голова ЦВК.

За її словами, із вищезгаданих позовних заяв дві стосуються партій - це КПУ та "Рух нових сил".

"В обох випадках ЦВК вважає свою позицію, яка відображена у відповідній постанові, абсолютно законною і буде намагатися довести це в судових процесах..

Комісія, базуючись виключно на Конституції та законах України, приймає рішення і буде їх відстоювати", - наголосила Сліпачук.

Голова ЦВК нагадала, що 25 червня Шостий апеляційний адміністративний суд Києва скасував постанову ЦВК про відмову в реєстрації списку партії "Рух нових сил" і зобов'язав комісію повторно розглянути документи про реєстрацію списку політсили.

"Після вивчення рішення суду, яке, на нашу думку, не відповідає положенням закону про політичні партії, відповідно до яких ЦВК здійснює певні заходи контролю за партіями під час виборчого процесу, та закону про народних депутатів, прийнято рішення подавати касаційну скаргу.

Ми її подамо, і вже Верховний суд поставить крапку в цьому спорі..

Якщо буде рішення Верховного суду щодо перегляду документів, то ми будемо їх переглядати...", - підкреслила Сліпачук.

У ЦВК також наголосили, що суд не має права зобов'язати Центрвиборчком зареєструвати певних осіб кандидатами, він може зобов'язати комісію переглянути питання щодо реєстрації партії чи кандидата.

Крім того, в ЦВК заявили про можливість проведення пережеребкування (жеребкування щодо включення кандидатів до виборчих бюлетенів має відбутися сьогодні), але наголосили, що це можливо лише в разі, якщо суд скасує постанову ЦВК і зобов'яже комісію повторно розглянути подання щодо реєстрації особи чи партії кандидатом, а ЦВК ухвалить рішення зареєструвати відповідну партію чи кандидата.

Як повідомляв УНІАН, ввечері 25 червня Шостий апеляційний адміністративний суд Києва скасував постанову Центральної виборчої комісії про відмову в реєстрації списку партії "Рух нових сил" на дострокових виборах до Верховної Ради.

#ЦВК#парламентські вибори 2019#дострокові вибори.

Источник материала
Поделиться сюжетом