Свято Купала в 2019 році: куди піти, як відзначати, який образ вибрати
Свято Купала в 2019 році: куди піти, як відзначати, який образ вибрати

Свято Купала в 2019 році: куди піти, як відзначати, який образ вибрати

День Купала — стародавня язичницька традиція, яка з часом була переплетена з православним Днем Іоана Хрестителя.

Сьогодні свято не несе того глибокого сакрального сенсу, яким його наділяли раніше, але залишається цікавим заходом, в якому варто взяти участь хоча б раз в житті.У минулі часи Івана Купала відзначали в день літнього сонцестояння, але, з приходом православ'я, святкування було перенесено на 6-7 липня.

Для молодих хлопців і дівчат Іванов день був не тільки рідкісною можливістю від душі повеселитися, а й важливою романтичної датою, так як більшість традицій так чи інакше пов'язані з майбутнім закоханих пар.

Так, коли дівчата спускали на воду вінки із запаленими свічками, доброю прикметою вважалося, якщо коханий зможе зловити вінок, не сплутавши його з вінком подруги своєї коханої.Багато традицій цього дня пов'язані з вогнем.

По-перше, тому, що в ніч на Купала, за повір'ями, нечиста сила виходила з тіні, а вогонь був єдиним, що, нібито, могло відлякати злих духів.

А по-друге, тому що стрибки через вогонь вважалися потужним ритуалом очищення, здатним не тільки позбавити від негативної енергетики, але і навіть захистити від хвороб.

З вогнем же пов'язана ще одна романтична традиція: закохані пари стрибали через багаття, тримаючись за руки, і якщо в стрибку пара не розпадалася в різні боки — бути весіллю в майбутньому році.У наш час збереглися лише деякі обряди з тих, що раніше проводили наші предки на свято Купала: плетіння молодими дівчатами вінків з польових квітів і запускання цих самих вінків по річці, стрибки через багаття, ворожіння на судженого, спалювання опудала, народні танці, пісні і хороводи.

Зараз всі ці обряди ніхто не пов'язує з магією, а тому це більше схоже на тематичну вечірку з етно-дискотекою та майстер-класами.

Залишки справжніх традиційних гулянь можна зустріти в сільських глибинках, де ще збереглися відгомони народних традицій.

Міські ж жителі можуть взяти участь у театралізованих дійствах, які проводять в етнографічних комплексах, заміських клубах, міських парках і на фестивальних майданчиках.

Зазвичай святкування відбувається 6 і 7 липня, але іноді гуляння затягуються і до 8 липня.

Звичайно, зараз ніхто не вимагає від відпочиваючих дотримуватися суворого дрес-коду і приходити виключно в національних вбраннях, але, якщо хочеться зануритися в чарівну атмосферу містичного свята з головою, варто детально продумати свій образ.

Бути ближче до предків і гармонійно вписуватися в атмосферу свята допоможе лляна блузка або сукня, етно-прикраси на зразок червоних бус або строкатих стрічок, вінок, вишиванка або навіть просто однотонна спідниця.

Важливо, щоб в обраному одязі було зручно, так як захід це не на одну годину і вам напевно захочеться вільно рухатися і приймати участь в активностях.

Для створення святкового настрою важливо звертати увагу на дрібниці.

Перейнятися атмосферою, наприклад, допоможе правильно підібраний парфум.

Краще, якщо це буде який-небудь натуральний рослинний запах, що-небудь квіткове або трав'яне.

Так як важлива традиція Купала — плетіння вінків, варто подбати про зачіску.

Як мінімум тому, що жодна дівчина не встоїть перед бажанням зробити ефектне фото у віночку власного виробництва.

У минулі часи найбільш ходовою зачіскою молодих дівчат були акуратні коси, але з вінком також добре виглядатиме і розпущене волосся.

Щоб внести оригінальний акцент в традиційний образ і виділитися на тлі десятків красунь у віночках, можна пофарбувати волосся в незвичайний колір за допомогою тимчасової фарби або спеціального воску.

Традиційний жіночий образ повинен бути ніжним і невинним.

Тому варто зробити макіяж в нюдових тонах, щоб він був не помітним, а тільки коригував недоліки і надавав шкірі обличчя привабливе сяйво.

У Києві масштабні святкування проходитимуть у Національному музеї народної архітектури Пирогово, в парку "Феофанія" і у козацькому комплексі "Мамаєва Слобода".

Національний музей буде розважати відвідувачів відтворенням традиційних обрядів, майстер-класами з народних ремесел, танцювальними уявленнями і виступами сучасних українських виконавців.

Крім того, гості фестивалю зможуть скуштувати традиційних ласощів на імпровізованому фудкорті і поспостерігати вражаюче фаєршоу.

Святкування в "Феофанії" вже стало доброю традицією для багатьох киян.

Цього року гостей 6 липня зустрічатимуть виступами етно-колективів з традиційною музикою і танцями.

Кожен бажаючий зможе взяти участь в плетінні вінків і ворожінні, стрибнути через багаття, подивитися на спалення опудала і увірватися в хоровод.

У парку також буде працювати кафе, проте організатори наполягають на безалкогольному святкуванні.Козацьке село в столиці "Мамаєва Слобода" також готується до яскравого шоу та інтерактивних розваг.

Музичні колективи та професійні актори в народних костюмах заманять гостей у хоровод давніх традицій.

Святкування проведуть на березі озера Красуня, де молоді дівчата зможуть пустити свої вінки, щоб дізнатися про своє майбутнє.

Після заходу сонця обіцяють палити опудало і, з піснями та танцями, розвести велике багаття.

Источник материала
Поделиться сюжетом