Воїни об'єднались з театром: презентували новий проект для підтримки ветеранів Донбасу
Воїни об'єднались з театром: презентували новий проект для підтримки ветеранів Донбасу

Воїни об'єднались з театром: презентували новий проект для підтримки ветеранів Донбасу

В Івано-Франківську представили проект від благодійного об'єднання МБФ "ТВОРЧА КРИЇВКА" під назвою "Театральна резиденція для бійців".

Реалізовуватимуть його у співпраці з Івано-Франківським національним академічним театром ім.

Франка – пише "Типовий Франківськ".

МБФ "Творча криївка" вже шостий рік реалізує проекти для підтримки учасників бойових дій та родин загиблих.

Успішність діяльності за авторською методикою Віталіни Маслової "творча реабілітація" показують як наукові дослідження, так і відгуки ветеранів та їх рідних."Найкращі українські митці беруть участь в підтримці наших військових, що дає можливість не лише для саморозвитку учасників, але й для створення унікального мистецького продукту, - каже керівник Фонду Віталіна Маслова.

- Перше втілення - театральна резиденція - стане партнерством з франківським драмтеатром, він єдиний з ентузіазмом підтримав нашу ідею та надав необхідні ресурси! Опісля герої-учасники, на основі чиїх особистих історій буде створено документальну виставу, самі покажуть її глядачам кращих театрів України"."Документальна вистава - ріднісний жанр для українських театрів.

Терапевтичний аспект полягає в тому, що люди, які пережили страшний, травматичний досвід зможуть зануритися в акторський процес і розповісти свої історії суспільству через мистецький канал.

Співавторами цієї п'єси стануть 12 бійців.

Але цей проект покликаний відбутись терапевтичним не лише для бійців, а й для всього українського соціуму", - додає Маслова.

Олег Шульга (головний герой фільму "Позивний Бандерас") нещодавно приєднався до колективу франківського драмтеатру і активно задіяний в цьому проекті."Війна дає колосальний внутрішній досвід, а театр - ідеальний інструмент, щоб його висловити, оприлюднити й розділити.

Ми отримали 120 заявок на участь у цій виставі, обрали 12 героїв за критерієм того, що це та кількість, з якою вистачить часу глибоко пропрацювати наш матеріал.

Також зважали на силу особистої мотивації", - каже Шульга.

Покажуть проект в Івано-Франківську у вересні.Далі буде гастрольний тур Україною, а також вихід на міжнародну сцену."Дуже хочеться показати війну без звичних штампів.

Насправді вона виглядає не так.

Цікавий досвід: навчити ветерана мистецько зіграти на сцені самого себе, свою воєнну реальність", - резюмує режисер проекту Євген Степаненко.

В Україні з'явився соціальний проект "Тільки живи", який спрямований на підтримку ветеранів операції Об'єднаних сил: проти самогубств серед тих, хто на війні або вже повернувся.

Проект спільно створили Федерація громадських організацій учасників АТО Київської області і телеканал 1+1.

Источник материала
Поделиться сюжетом