19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Анатолій Могильов: Влада повинна обмежити апетити агрохолдингів і повернути держпідтримку селянам
Анатолій Могильов: Влада повинна обмежити апетити агрохолдингів і повернути держпідтримку селянам

Анатолій Могильов: Влада повинна обмежити апетити агрохолдингів і повернути держпідтримку селянам

«Питання землі – це питання національної безпеки країни, її продовольчої безпеки».

Про це заявив лідер партії «Незалежність» Анатолій Могильов в ефірі ток-шоу «Стіна» 9 липня 2019 року на телеканалі «112-Україна».

За його словами, якщо найближчим часом відкрити ринок землі і продавати її всім підряд, то Україна швидко позбудеться свого головного багатства – земельних ресурсів, а це є зрадою державних інтересів.

Політик як приклад навів приватизацію підприємств металургійної, хімічної, машинобудівної промисловості, після чого країна втратила контроль над цими галузями, а багато фабрик і заводів стоять зруйнованими, хоча і потрапили в руки іноземних інвесторів.

Він підкреслив, що держава в особі парламентуі уряду має поставити перед собою одну мету –розвивати країну, а не думати, кому і що продати.

На думку Анатолія Могильова, необхідно так вибудувати систему взаємовідносин учасників агробізнесу, щоб мінімальний прибуток отримували агробарони, а максимальний – ті, хто своїми руками виробляє хліб, молоко та інші товари сільгоспвиробництва.

«Поки ж у нас все навпаки: фермери сьогодні обробляють землю за копійки, над ним стоять агрохолдинги, які вигрібають левову частку прибутку, замість того, щоб пускати ці гроші на розвиток села, підтримку інфраструктури», –вважає лідер партії «Незалежність».

Анатолій Могильов попередив, що така система призведе до нового витку пограбування аграріїв - при покупці врожаю.

«Дрібним господарствам урожай зберігати немає де, і вони його продають прямо з поля.

Спеціально під це сьогодні опускають долар, щоб купити зерно задешево, а потім відвезти його в порт і там продати мінімум на 50% дорожче.

Тобто, купивши у селянина тонну зерна по 3500 гривень, трейдери продають його за 5000 гривень», –пояснив політик.

І підкреслив, що обов'язок держави зробити так, щоб ці гроші залишалися у аграріїв, а не текли в кишені олігархів, в тому числі, і зарубіжних.

Політик вважає, що відповідальність за такий стан справ прямо лежить на чинних поки парламенті і уряді.

Він наголосив, що головна функція держави –робити все для зручності та вигоди своїх громадян.

Правда, відзначає Могильов, останні п'ять років влада усунулася від цього, поступово прибравши дотації і практично ліквідувавши держпрограми підтримки садівництва, тваринництва, фермерських господпрств.

Політик заявив, що партія «Незалежність» виступає за державну підтримку фермерськихгосподарств, де працюють і є господарями землі самі українці, і за те, щоб на законодавчому рівні обмежити можливість отримання надприбутків агрохолдингами.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны