ДУМКА: Урожай плодів і ягід може скоротитися на чверть через погодні умови
ДУМКА: Урожай плодів і ягід може скоротитися на чверть через погодні умови

ДУМКА: Урожай плодів і ягід може скоротитися на чверть через погодні умови

Таку думку висловив голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Майбутній сезон однозначно стане менш врожайним в порівнянні з попереднім.

Ми можемо побачити на чверть зниження виробництва в промислових господарствах, кісточкових і ягідних культур, які традиційно вирощуються в Україні.

Виробники скаржаться на дощову весну, посушливе літо, за рахунок швидких перепадів температур — град.

Попереду ще два місяці, які за рахунок погодних умов будуть, як лотерея, для виробників зерняткових культур», — повідомив він.

За словами Крошки, урожай яблук в Україні в поточному сезоні від промислових виробників може скоротитися на 30%.

«Якщо в 2018 році ми збирали 655 тис.

тонн яблук різної якості і різних сортів, то сьогодні загальний вал ми очікуємо на рівні 460 тис.

тонн, що однозначно матиме вплив на весь ринок і виробництво продуктів, які є похідними, зокрема», — вказав глава асоціації.

У 2018 році промисловці зібрали 45 тис.

тонн кісточкових культур, в цьому році урожай може скласти близько 38 тис.

«Ми очікуємо падіння виробництва традиційних ягідних культур в Україні через погодно-кліматичних умов з 26 тис.

тонн до 23 тис.

Поряд з цим за рахунок вступу в плодоношення істотних площ лохини обсяги виробництва цієї культури будуть збільшені.

У минулому році ми зібрали близько 3 тис.

тонн цієї культури, в цьому році вийдемо на 4 тис.

тонн, що для українського ринку значно, і прогнозуємо, що за підсумками майбутнього маркетингового року вийдемо на зростання експорту», — сказав Крошка.

Він зазначив, що логічним на цьому тлі буде зростання цін на весь асортимент виробленої в Україні плодово-ягідної продукції.

Найбільш відчутним може стати зростання ціни на яблука, при цьому ціна на лохину може залишатися стабільною або навіть знизитися.

У той же час залишається невідомим співвідношення високої і низької якості зібраного врожаю плодово-ягідних культур в структурі виробництва.

Як зазначив глава асоціації, на скорочення експорту кісточкових культур (вишні, черешні, сливи) впливає відсутність технологій з передпродажної підготовки продукції в частині охолодження, упаковки продукції.

Крім того, експорт стримує нерозвинена логістика постачання свіжої продукції кісточкових культур.

За його словами, експорт ягідних культур (суниця, малина, лохина) в сезоні 2018/2019 скоротився, що пов'язано з недостатньою забезпеченням передпродажною підготовкою для свіжих культур.

Источник материала
Поделиться сюжетом