Рада безпеки ООН обговорила закон України про мову без ухвалення жодних рішень
Рада безпеки ООН обговорила закон України про мову без ухвалення жодних рішень

Рада безпеки ООН обговорила закон України про мову без ухвалення жодних рішень

22:27, 16 липня 2019.

Політика.

486.

Засідання завершилося без ухвалення якихось резолюцій або інших рішень Ради безпеки ООН.

Члени Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй на ініційованому Росією засіданні обговорили закон України про функціонування української мови як державної.

Засідання транслювалося на сайті ООН.

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя заявив, що вищезгаданий закон суперечить всім конвенціям із захисту прав нацменшин, а також є "насильницькою українізацією країни".

За його словами, ухвалення закону здійснювалося без загального консенсусу і з політичних мотивів.

Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло, яка також взяла участь у засіданні Ради, зазначила в своїй доповіді, що ООН наполягає, аби був розроблений законопроект, спрямований на захист прав національних меншин та їхніх мов.

У цьому питанні її підтримав і верховний комісар ОБСЄ у справах нацменшин Ламберто Дзаньєр.

У свою чергу, в.

постійного представника США при ООН Джонатан Коен зазначив, що США підтримують суверенітет і територіальну цілісність України.

Він також нагадав про насильство і тортури стосовно кримських татар та інших меншин, і заявив, що США виступають є проти таких дій РФ в окупованому Криму, а також закликав Росію якнайшвидше звільнити українських військовополонених моряків і до конструктивності.

Постпред Франції при ООН Франсуа Делатр засудив рішення Росії про видачу російських паспортів на окупованому Донбасі і зазначив, що це виходить за межі Мінських угод.

Також він зазначив, що незабаром Франція разом з Німеччиною планують провести дипломатичну зустріч у "нормандському форматі".

За його словами, йдеться про конструктивний обмін думками.

За словами заступника постпреда Великої Британії при ООН Джонатана Аллена, рішення українського парламенту щодо української мови передбачає ухвалення наступних норм про права нацменшин, також він акцентував на тому, що ухвалення таких законів є необхідним.

Постпред Британії, як і попередні спікери, зазначив, що українці продовжують страждати від конфлікту, який підживлюється Росією.

Він наголосив, що Британія також не визнає видані жителям Донбасу російські паспорти і вимагає від РФ припинити підтримку бойовиків кадровими військовими і озброєнням.

У свою чергу, постпред Німеччини Крістоф Хойзген заявив, що питання закону про функціонування української мови взагалі не варто розглядати на засіданні Ради безпеки ООН.

Постпред України в ООН Володимир Єльченко в своєму виступі вчергове наголосив, що питання функціонування української мови є внутрішнім, і не потребує обговорення на засіданні Ради безпеки ООН.

Він зазначив, що, виносячи це питання на розгляд, РФ переслідує подвійну мету - чинити політичний тиск на Україну і відвернути увагу від інших питань.

У свою чергу Небензя обурився тим, що представники інших країн не скористалися цим засіданням для обговорення закону про функціонування української мови.

Засідання завершилося без ухвалення якихось резолюцій або інших рішень Ради безпеки ООН.

#Радбез ООН#мовний законопроект.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны