Угорщина назвала єдину умову, за якої зніме вето з переговорів України та НАТО
Угорщина назвала єдину умову, за якої зніме вето з переговорів України та НАТО

Угорщина назвала єдину умову, за якої зніме вето з переговорів України та НАТО

Угорщина зніме вето на переговори України з НАТО у разі повернення закарпатським угорцям права на навчання рідною мовою.

Окрім цього, вона надасть 50млн євро на розвиток прикордонної інфраструктури.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто на прес-конференції 16 липня в Інституті ім.

Ференца Ракоці ІІ в Береговому, передає Укрінформ.

Водночас він упевнений, що "новий етап" у стосунках України та Угорщини можливий лише після парламентських виборів.

"Ми відверто сподіваємося на те, що в Києві складається така ситуація в парламенті, що зробить можливим значне покращення відносин між нашими країнами" - сказав Сйіярто.

Він додав, що угорці розробили план щодо покращення стосунків між Україною та Угорщиною, але для цього потрібна співпраця української сторони.

"Як тільки вона поверне угорській спільноті її права на навчання рідною мовою, ми зможемо налагодити дуже інтенсивне економічне співробітництво на благо двох країн.

Ми маємо на це €50 млн.

З цих грошей можна розвивати інфраструктуру, зокрема, ми готові побудувати 4 нових КПП на кордоні між Угорщиною та Україною, а також налагодити співробітництво комісій у питаннях нацменшин, екологічних питаннях”, - наголосив глава МЗС Угорщини, пообіцявши зняти вето на переговори між Україною та НАТО.

Як відомо, Угорщина вимагала від України відтермінування імплементації мовної статті закону про освіту, а також скасування його дії на приватні навчальні заклади.

Через ухвалення цього закону вона блокує співпрацю України та НАТО, зокрема зустрічі комісії Україна-НАТО на високому рівні.

Источник материала
Поделиться сюжетом