Про це йдеться у повідомленні «Інфо-Шувар».

«Рік тому експорт був мінімум в 1,5 рази меншим.

В той самий час Держстат зафіксував майже 3-кратне збільшення імпорту яблук: в період з липня 2018-го по червень 2019-го в Україну було ввезено 19,5 тис.

т цих фруктів», — зазначають експерти.

За їхніми даними, сезонність імпорту та експорту суттєво відрізнялась від попереднього маркетингового року.

В сезоні 2018/2019 рр.

більше 80% всього імпорту припало на останні два місяці — травень і червень, тоді як в 2017/2018 маркетинговому році імпорт яблука почав поступово зростати ще від середини зими.

«До квітня 2019 року пропозиція українського яблука була надмірною, а ціни низькими, тому й імпорт був мізерним.

Але потенціал зберігання яблука врожаю 2018 року був низьким через прискорене визрівання в умовах високих температур на початку літа.

Тому вже у квітні ми відчули перші ознаки дефіциту якісного яблука і почали його імпортувати із сусідньої Польщі», — розповідає керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

За даними «Інфо-Шувар», в сезоні 2018/2019 рр.

на майданчику ОРСП «Шувар» було продано понад 17,5 тис.

т яблук.

До березня пропозиція розподілялась відносно рівномірно і складалась майже повністю із українського яблука.

В квітні, травні та червні ситуація кардинально змінилась — частка імпортного яблука в структурі пропозиції зайняла більше 50%.

Цікавим є і той факт, що Україна в сезоні 2018/2019 рр.

збільшила імпорт яблука, хоча власний врожай був рекордним, в 2018 році українські фермери зібрали 1,4 млн т.

А відносно неврожайний сезон 2017/2018 рр.

закінчився із рекордними перехідними запасами українського яблука.

«Особливістю українського яблучного бізнесу є те, що українські фермери не мають чітких планів щодо продажу врожаю, тому важко спрогнозувати, яким чином буде розподілятись пропозиція на ринку.

Так, в неврожайному сезоні 2017/2018 рр.

фермери до останнього чекали на кращу ціну, тому увійшли в новий сезон із рекордними перехідними запасами яблука.

А в сезоні 2018/2019 рр.

фермери не вірили в те, що в умовах рекордного врожаю ціни взагалі будуть зростати, тому, по-перше, продавали більше яблука на переробку, по-друге, намагались розпродати основний обсяг десертного яблука до початку весни.

В результаті вже у квітні в Україні виникла потреба в імпорті.

Затримка ягідного сезону позитивно вплинула на продажі яблук в травні та червні, в ці місяці ми імпортували найбільші обсяги яблук», — пояснює ситуацію Тетяна Гетьман.

Безумовним досягненням цього року стало розширення географії експорту яблук, поставки відбувались у 18 країн світу.

Експорт суттєво збільшився в напрямку Близького сходу, Південно-Східної Азії та Туреччини.

Більше яблука Україна також експортувала до країн ЄС, де місцеві фермери також зібрали рекордний врожай.

«Збільшити експорт вдалось за рахунок суттєвого зниження цін на українські яблука і збільшення частки продукції експортної якості в деяких господарствах.

Середні ціни на яблука в сезоні 2018/2019 рр.

були найнижчими принаймні за останні три роки, втім динаміка цін більше була протилежною попередньому сезону і дуже подібною до сценарію сезону 2016/2017 рр.», — зазначає експерт.

Поделиться сюжетом
https://m.me/nakolinaperedukrainoy