Іспанських слимаків виганяють солодкою водою

main image main image

Іспанських слимаків виганяють солодкою водою

— Слимаки виросли ­більші за долоню.

Вони в нас бувають щороку, але не так масово.

Дивуємося з сусідами — чого таке пожвавлення.

Тут і дощів не було, — розповідає Ганна Заіченко, 48 років, із селища Саврань Оде­ської області.

— Жеруть усе підряд.

Помідори, огірки.

А картоплю — ще більше, ніж жуки.

То випускаю туди качок, які їдять слимаків.

Треба не забути поставити поряд миску з водою.

Слимаки м'ясисті й через свій слиз можуть застрявати у стравоході птиці.Жінка закопує в землю залізні миски й наливає солодкої води чи пива.

Так не перевернуться від напливу шкідників.

Туди сповзаються слимаки і можна їх виловити.— Іспанських слимаків побільшало через потепління в Україні.

Для їх розмноження необхідні підвищена вологість і висока температура повітря.

Яйця відкладають восени, ховаючи їх у тріщини чи вологі укриття.

Нове покоління з'являється у травні, — розповідає агроном 61-річний Валентин Хорош із міста Мена Чернігівської області.

— Вдень слимаки ховаються у верхньому шарі ґрунту, іноді навіть на глибині до метра, де під'їдають коріння.

З настанням темряви вилазять на поверхню в пошуках їжі.Цих шкідників буде менше там, де немає скупчень вологої деревини та сміття.

Тому варто прибрати ділянку.— Часто люди посипають слимаків і ґрунт сіллю.

Однак це скоріше шкодить землі.

Тому через деякий час доведеться знімати пошкоджений шар і завозити новий.

Краще брати рукавиці, пінцет і збирати слимаків вручну, ніж застосовувати сіль.

Рукавички потрібні, бо шкідники можуть переносити інфекцію.Використовують зрізану кропиву для обкладання грядок.

Також є рослини, що відлякують слимаків — настурція, часник, лаванда, розмарин, шавлія.

Їх висаджують в міжряддях.Існують й засоби електричного контролю слимаків — самоклеючі стрічки, обідки з міді.

Від дотику до цього металу молюски отримують електричний шок.— Не залишайте ­рослинні рештки на городі.

В них слимаки відкладають яйця.

Спиняє шкідника посипаний на ґрунті попіл або товчені шкаралупи яєць.