За перше півріччя 2019 року виробництво молока в Україні скоротилося більш ніж на 3%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Про це повідомляє пресслужба Асоціації виробників молока.
«За півроку в Україні вироблено 4,8 млн т молока всього.
Цей показник на 3,4% нижче, ніж за перше півріччя минулого року - 4,9 млн т», - йдеться в повідомленні.
Відзначається, що недоотримали молока як сільськогосподарські підприємства, так і домогосподарства.
Однак падіння в домогосподарствах було істотним - мінус 4,1%, до 3,4 млн т.
Молочно-товарні ферми скоротили виробництво на 1,5% - до 1,4 млн т.
Падіння виробництва в домогосподарствах відзначалося майже по всій Україні (за винятком Хмельницької - плюс 1% - 224,9 тис.
і Луганської - плюс 4,9% - 44,9 тис.
Виробництво на підприємствах у розрізі областей було більш продуктивним, проте продемонструвало спад.
Найбільш вираженим падіння було в Чернівецькій (до 5,8 тис.
т; мінус 19,4%) і Рівненській областях (34,5 тис.
гол., мінус 13,3%), які за звітний період, за даними ДССУ, найбільше скоротили дійне поголів'я.
В результаті, падіння виробництва сирого молока за півроку в абсолютних величинах склало мінус 166 тис.
т, тобто щодоби оператори ринку недоодержували, в середньому, 922,2 т.
«Такі тенденції, як зменшення поголів'я, і, відповідно, виробництва сировини негативно впливають на баланс попиту і пропозиції молочного ринку, його базове ціноутворення.
Це також сприяє підвищенню волатильності цін, збільшує ризики отримання збитків як виробників, так і переробників, що, в кінцевому підсумку, відбивається на кінцевій ціні готової продукції, а також обсяги експорту», - додали а Асоціації.