— Новинками цього року є американські сорти ожини Фрідом і Тревел.
Вони дають два врожаї — у липні та вересні, — розповідає садівник В'ячеслав Францішко, 52 роки, із села Жовтневе Кам'янець-Подільського району Хмельницької області.
Має 30 сортів ожини, 25 — фундука, по 50 — шовковиці й аґрусу, 10 сортів глоду.— В Америці та Європі ожину називають королевою ягід.
З квадратного метра можна зібрати більше, ніж суниці, малини чи смородини.
Також новим сортом є американський Осейдж з овальними ягодами.
Ірландський Літл Блек Принц — карликовий, його вирощують у горщику.
Але він з великими ягодами — 5 см.
Завдяки метровій висоті куща й самоплідності, його зручно вирощувати на балконі.
Сорт Блек Меджік родить двічі на рік.
Уперше в липні й вдруге — під агроволокном до Нового року.— Українські селекціонери теж виводять сорти, але про них ніхто не знає.
Чують тільки в тій місцині, де їх створили.
При наукових установах немає збуту, бо не налагоджена співпраця з садівниками.
І ці новинки затихають на тому ж місці, де й з'являються, — скаржиться В'ячеслав Францішко.
В Україні цього року вперше зібрали білу ожину сорту Сніговий замет.
Її вивели американці ще 1850-го, але її не було в Радянському Союзі.— Тодішній владі нічого не треба було, крім пшениці.
Інколи ще яблука проскакували.
З ожиною доводиться панькатися й укривати.
Тому насіння Снігового замету везли з насіннєвого банку на Алясці.
Його розморозили й посіяли в Україні.
Цього року вже пробували врожай новинки, якій майже 170 років.
Щоб вибрані сорти щедро плодоносили, їх періодично розмножує.
Робить це в серпні.
За півтора місяця пагони приживуться і до холодів можна пересадити на постійне місце.
Коріння ожини наростає при низьких температурах, тому осінь — найкращий час для закладки саду.
Останні роки весна холодна, а потім різко настає спека.
У саджанців не ростуть всмоктувальні молоді корінці.Для розведення робить біля материнського куща канавки глибиною на штик лопати.
У них пригинає верхівки однорічних пагонів, не відрізаючи від куща.
Прикладає камінцем і засипає землею так, щоб верхівка була зовні.
На початку жовтня вилами розкопує пагони і відрізує вкорінений саджанець.
Садить на постійне місце і мульчує хвоєю, корою дерев, соломою, листям, перегноєм чи подрібненим бадиллям кукурудзи.
Першого року кущ росте й закладає бруньки.
Родить на другий.
Дозріває з кінця липня до вересня.
Урожайність збільшується завдяки прищипуванню верхівок пагонів.
Від цього прокидаються бічні бруньки.— Врожайність ожини збільшує подвійне прищипування пагонів.
Без цього ягоди всередині куща погано визрівають, у непогоду загнивають.
Для профілактики по мірі відростання цьогорічного пагона на висоті 1 метра зриваю точку росту.
З верхніх бруньок відростають кілька пагонів, які знову прищипую через 50 сантиметрів.
Тоді формується сильний розгалужений кущ.