Росія називає Україну одним із трьох найбільших своїх боржників
Росія називає Україну одним із трьох найбільших своїх боржників

Росія називає Україну одним із трьох найбільших своїх боржників

Щонайменше 17 держав сумарно винні РФ близько 27 мільярдів доларів за кредитами, Україна - сумарно близько 3,7 мільярдів доларів.

Про це повідомляє РБК.

Зазначається, що уряд РФ тримає в секреті фінансові та експортні кредити, що видаються іншим державам.

Інформація стає публічною, лише якщо Росія підписує міжурядові угоди, які потім ратифікуються Держдумою, якщо про такі позики розповідають офіційні особи або ж інформація розкривається по лінії держави-позичальника.

Загальну заборгованість за російськими держкредитами Мінфін Росії оцінював на 1 травня 2019 року в 39,4 млрд доларів, з яких 15,8 млрд винні країни СНД", - пише видання.

Як підкреслює РБК, найбільшим боржником РФ є Білорусь - 7,55 мільярдів доларів на 1 червня 2019 року (ці дані надав білоруський Мінфін).

Заборгованість Мінська майже не змінилася в порівнянні з кінцем 2018 року, коли вона становила 7,52 млрд доларів, за даними Банку Росії.

На другому місці за заборгованістю перед РФ - Україна (сумарно - близько 3,7 мільярдів доларів).

"Київ, з точки зору Москви, як і раніше винен 3,075 млрд доларів за єврооблігаціями, які Фонд національного добробуту придбав у грудні 2013 року.

У грудні 2015 року нова влади України оголосила за цими паперами дефолт, не виплативши тіло боргу і фінальний купон.

Росія подала на Україну до англійського суду (облігації регулювалися британським правом), і сторони судяться дотепер", - йдеться у статті.

"Україна цей борг перед РФ не визнає, вважаючи, що це були комерційні папери, а не міждержавний кредит, та намагаючись довести, що Росія силою примусила випустити ці бонди.

Але Мінфін Росії вважає, що це була двостороння міжурядова позика, і, як і раніше, враховує його на балансі ФНБ.

Україна, зі свого боку, враховує тільки борг перед Росією на 0,61 млрд доларів що утворився ще на початку 1990-х років за поставки російського газу", - пише РБК.

Зазначається, що у 1997 році сторони домовилися в рамках розділу Чорноморського флоту, що цей борг буде погашатися в безгрошовій формі шляхом щорічного заліку 97,8 млн доларів за оренду РФ бази Чорноморського флоту в Криму.

Останній взаємозалік відбувся в березні 2014 року, борг був заморожений на позначці 606 млн доларів, свідчать дані українського Мінфіну, але незрозуміло, сталося це до чи після окупації Криму Росією.

"На сьогодні немає інструменту обслуговування і погашення цього боргу, оскільки Росія в односторонньому порядку зупинила, денонсувала угоди щодо Чорноморського флоту", - говорила в 2016 році колишній директор департаменту боргової політики Мінфіну України Галина Пахачук.

Зазначається, що на третьому місці боржників - Венесуела (3,5 мільярдів доларів).

Загалом, за підрахунками РБК, сума публічної заборгованості інших держав за кредитами Росії становить 26,6 млрд доларів.

А загальна сума заборгованості іноземних держав перед РФ на 1 травня 2019 року - 39,4 млрд доларів.

Источник материала
Поделиться сюжетом