Прем'єр Великої Британії Джонсон і президент Єврокомісії Юнкер згодні на договір про Brexit
Прем'єр Великої Британії Джонсон і президент Єврокомісії Юнкер згодні на договір про Brexit

Прем'єр Великої Британії Джонсон і президент Єврокомісії Юнкер згодні на договір про Brexit

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер мають "спільну рішучість" укласти угоду про Brexit.

"Прем'єр-міністр і президент Юнкер обговорили їхню позитивну та конструктивну розмову, яка відбулася у Люксембурзі у понеділок, і висловили спільну рішучість укласти угоду (про вихід Британії з ЄС – ред.)", - йдеться у повідомленні.

Джонсон також поінформував президента Європейського парламенту Давида Сассолі і лідерів Кіпру та Латвії про хід переговорів про Brexit і його роботу щодо пошуку альтернативи для домовленості про "бекстоп" щодо кордону між Ірландією і Північною Ірландією.

20 серпня повідомлялося, що британський прем'єр-міністр Борис Джонсон написав листа президенту Європейської ради, в якому запропонував знайти альтернативу ірландському "бекстопу".

Джонсон назвав цей механізм нежиттєздатним і антидемократичним, оскільки вважає, що жителі Північної Ірландії не зможуть впливати на законодавчі акти ЄС, які будуть до них застосовуватися.

"Бекстоп" - механізм запобігання утворення фізичного кордону між Північною Ірландією (входить до складу Великої Британії) і Ірландією (член ЄС) після Brexit.

"Бекстоп" передбачає, що Північна Ірландія продовжить перебувати у Митному союзі ЄС і на єдиному європейському ринку до тих пір, поки сторони не заключать угоди про кордон.

Якщо до цього часу Лондон не досягне угоди про умови виходу з ЄС, у Британії є дві альтернативи: або Brexit без угоди, "будь-якою ціною", про що неодноразово заявляв Джонсон, або відтермінування виходу з ЄС.

Міжпартійний законопроект, згідно з яким прем'єр-міністр повинен продовжити строк виходу Британії з ЄС до січня 2020 року, якщо парламент не погодить угоду з ЄС до 19 жовтня, був ухвалений 6 вересня.

Але прем'єр-міністр сказав, що він швидше помре, ніж попросить у Брюсселя відтермінувати вихід Лондона з Євросоюзу.

Источник материала
Поделиться сюжетом