У морпорту "Південний" виявили мільйонні розкрадання
У морпорту "Південний" виявили мільйонні розкрадання

У морпорту "Південний" виявили мільйонні розкрадання

Служба безпеки України виявила мільйонні розкрадання державних коштів посадовими особами морського торговельного порту "Південний" в Одеській області.

Про це СБУ повідомляє на своїй сторінці в Facebook.

Оперативники спецслужби викрили протиправний механізм привласнення чиновниками коштів морпорту при поставках тепловозів для потреб підприємства.

Правоохоронці встановили, що в 2018 році керівництво держпідприємства уклало договір на поставку двох тепловозів за ціною 26 млн.

грн і перерахувало постачальнику аванс у розмірі 50% суми.

"За висновками профільних експертів, реальна вартість тепловозів складає майже 3 мільйони гривень, адже перед постачанням в Україну вони були списані з балансу залізниці однієї з країн СНД у зв'язку з незадовільним технічним станом.

Крім того, передача тепловозів на баланс порту, котра передбачалася в жовтні 2018 року, досі не здійснена, кошти державному підприємству не повернуто", - наголошується в повідомленні.

Під час проведення обшуків у Києві та Одесі в офісних приміщеннях комерсантів, порту та за адресами проживання фігурантів справи, правоохоронці вилучили документацію, що підтверджує проведення протиправної оборудки.

Розпочато кримінальне провадження за ст.

364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Зокрема, було встановлено, що посадові особи адміністрації держпідприємства вносили неправдиві дані в реєстр на перерахування соціальних виплат.

Насправді гроші надходили на банківські карткові рахунки знайомих зловмисників.

Протягом 2018−2019 років чиновники перерахували на користь "підставних" осіб майже 2,5 млн гривень.

Источник материала
Поделиться сюжетом