В Україні тестують перші два майданчики зважування вантажівок в русі
В Україні тестують перші два майданчики зважування вантажівок в русі

В Україні тестують перші два майданчики зважування вантажівок в русі

Про це повідомляє прес-служба «Укравтордору».

Запуск перших майданчиків системи зважування в русі (WiM) в Україні є результатом успішної співпраці «Укравтодору» з Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

«Півтора тижні тому народні депутати прийняли у стінах Верховної Ради України законопроект про впровадження габаритно-вагового контролю, контролю в русі.

Власне, сьогодні ми демонструємо один з перших об`єктів пілотного проекту впровадження комплексів зважування автомобілів у русі», — заявив Владислав Криклій, міністр інфраструктури України.

Цей проєкт передбачає шість об’єктів на під’їздах до Києва.

«Звісно, цієї кількості недостатньо для того, щоб забезпечити всю потребу.

Розраховуємо, що протягом наступного року-півтора загалом по Україні буде встановлено близько 100 побідних комплексів», — додав він.

«Ми впроваджуємо європейські механізми зважування вантажівок у русі, що передбачає цілодобовий моніторинг руху, автоматичну фіксацію ряду порушень правил дорожнього руху, а також отримання комплексної інформації про інтенсивність руху та склад транспортних потоків, необхідної для планування ремонтно-будівельних робіт.

Дороги, які ми відновлюємо за кошти платників податків, мають бути збережені», — відмітив Славомір Новак, керівник Державного агентства автомобільних доріг України:.

Впровадження системи дозволить звільнити дороги від транспортних засобів, що не дотримуються встановлених обмежень щодо допустимої маси вантажу та/або навантаження на вісь і є одним із головних чинників руйнування доріг.

«Система WiM дозволить мінімізувати, а в деяких випадках – повністю позбутись людського фактору у сфері контролю за дотриманням вагових та габаритних параметрів від час здійснення перевезень автомобільним транспортом», — зазначив Андрій Вознюк, начальник відділу інтелектуальних транспортних систем «Укравтодору».

В рамках пілотного проекту система WiM працюватиме в режимі «попереднього відбору» транспортних засобів, які підлягають подальшому контролю габаритно-вагових параметрів згідно з вимогами чинного законодавства.

Наступними кроками Укравтодору, які базуватимуться на набутому досвіді та отриманих від системи WIM даних, буде розроблення програми поширення системи зважування в русі на мережі автомобільних доріг України (орієнтовно 100 – 200 майданчиків), що допоможе зберегти високі транспортно-експлуатаційні характеристики доріг, які були відремонтовані та побудовані за останні 4 роки.

Система зважування в русі WiM — це розумна система збирання інформації про транспортні засоби, які рухаються автомобільними дорогами: дату та час проїзду, температуру навколишнього повітря та дорожнього покриття, смугу та напрямок руху, швидкість руху та державний номерний знак, габаритні розміри, відстань між осями, загальну масу та її розподіл по осях.

Источник материала
Поделиться сюжетом