Парламент запровадив чотири класи радіоактивних відходів
Парламент запровадив чотири класи радіоактивних відходів

Парламент запровадив чотири класи радіоактивних відходів

Верховна Рада ухвалила закон № 0913 про запровадження чотирьох класів радіоактивних відходів та зберігання їх у сховищах із відповідним рівнем захисту.

За проголосували 288 нардепів, онлайн-трансляцію вів канал "Рада".

Документ передбачає розподіл радіоактивних відходів за їх активністю на чотири класи - дуже низькоактивні, низькоактивні, середньоактивні та високоактивні.

Для них мають намір побудувати сховища - поверхневі, приповерхневі, сховища для захоронення радіоактивних відходів на середніх глибинах та геологічні сховища.

Поверхневе сховище - це облаштоване у споруді, траншеях або на поверхні землі; приповерхове - на поверхні чи в приповерховому шарі землі на глибині до кількох десятків метрів.

Сховище на середніх глибинах має розташовуватися на глибині від кількох десятків до сотень метрів від поверхні.

Геологічне сховище облаштовується на глибині кількох сотень метрів і більше від поверхні землі.

У будь-якому разі утримання радіоактивних відходів передбачає обмеження виходу радіонуклідів за межі бар'єрів сховища протягом визначеного проектом сховища часу.

Зауважимо, чинне українське законодавство передбачає поділ радіоактивних відходів на дві категорії - короткоіснуючі, які держава контролює до 300 років, а також довгоіснуючі, що мають бути під контролем держави більше 300 років.

Як повідомлялося раніше, експерти Євросоюзу підрахували, що для захоронення всіх радіоактивних відходів України за таким поділом треба приблизно 750 млрд грн - а це забагато для України.

Источник материала
Поделиться сюжетом