Курди заявили про готовність відвести сили від кордону з Туреччиною
Курди заявили про готовність відвести сили від кордону з Туреччиною

Курди заявили про готовність відвести сили від кордону з Туреччиною

Один із лідерів сил сирійських курдів Редур Халіл заявив, що підконтрольні йому групи вийдуть з прикордонного району на північному сході Сирії, щоб виконати запропоновану США угоду про припинення вогню, передає "Радіо Свобода".

Умовою курди називають те, щоб контрольовані Туреччиною сили дозволили курдським військам і цивільним безперешкодно залишити населені пункти, що перебувають у зоні бойових дій.

Один із керівників "Сирійських демократичних сил" (SDF), які отримували американську зброю для боротьби проти угруповання "Ісламська держава", заявив, що курдські війська відійдуть назад на 30 кілометрів від турецько-сирійського кордону на ділянці довжиною 120 кілометрів між містами Рас-ель-Айн та Тал-Айбад, якщо буде дозволена евакуація з цих міст.

Навіть попри висунуті умови, ця заява є з боку SDF першим публічним визнанням можливості відходу з нині підконтрольних курдам територій.

17 жовтня повідомлялося, що США і Туреччина уклали угоду про припинення вогню на 5 днів на півночі Сирії, щоб дозволити курдським "Загонам народної самооборони" відвести свої сили.

Раніше міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що метою цієї військової операції має стати створення так званої "зони безпеки", яка є необхідним кроком для встановлення "миру і безпеки в регіоні.

В "зоні безпеки" Анкара хоче розселити до 2 млн сирійських біженців, які зараз в Туреччині.

В цьому регіоні знаходяться табори, які охороняють курди, де утримуються прихильники ІДІЛ.

Рішення Трампа вивести американські війська з північної Сирії після телефонної розмови з Ердоганом не лише відкрило шлях для турецького вторгнення, але і дало свободу ворогам Вашингтона в регіоні, а саме президенту Сирії Башару Асаду і його російським і іранським союзникам.

Источник материала
Поделиться сюжетом