Міжнародний суд став на бік України в спорі проти Росії
Міжнародний суд став на бік України в спорі проти Росії

Міжнародний суд став на бік України в спорі проти Росії

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй у нідерландській Гаазі 8 листопада визнав свою юрисдикцію у позовах України проти Росії.

Тепер може розглянути факти порушення РФ конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та ліквідацію расової дискримінації.

Перше стосується Донбасу, друге — переслідування кримських татар і українців у Криму.

Україна ініціювала позов проти РФ 2017 року.

Вимагає відшкодувати збитки за порушення обох конвенцій.

Київ звинувачує Москву в наданні зброї незаконним формуванням, збитті малайзійського боїнга на Донбасі в липні 2014-го, обстрілах житлових районів Маріуполя та Краматорська в січні-лютому 2015-го.

У дискримінації української та кримськотатарської громад на окупованому півострові, забороні діяльності Меджлісу, обмеженні на викладання української й кримськотатарської мов.

Суд ООН став на бік України абсолютною більшістю голосів: 13 проти трьох по "терористичній" конвенції, 15 проти одного чи 16 проти нуля по різних питаннях "расової"."Торік Україна подала меморандум, який детально фіксує й описує кожне порушення Росії.

РФ вирішила скористатися правом висловити заперечення щодо наявності у трибуналу юрисдикції, затягуючи суд", — пише заступниця міністра закордонних справ 46-річна Лана Зеркаль у "Фейсбуку".— Рішення Міжнародного суду реально сприятиме поверненню захоплених територій та відшкодуванню збитків від РФ, — каже політолог Олександр Палій, 45 років.— Визнавши свою юрисдикцію над цією справою, трибунал наперед дав чіткий сигнал — яке буде рішення по суті.

Росіяни намагалися всіма силами переконати суд, що він не має права розглядати український позов.

Проте зазнали невдачі.

Це велика перемога українських дипломатів і юристів.

Зазвичай розгляд таких серйозних позовів триває роками.

Якщо суд ухвалить остаточне рішення на користь України, РФ муситиме компенсувати нам збитки від агресії.

Але росіяни прийняли закон, згідно з яким будь-яке міжнародне судове рішення має бути затверджене їхньою Державною думою.

Кремль відмовиться виконувати постанову трибуналу ООН.

Це до­зволить арештувати російську власність за кордоном, щоб виплатити компенсацію Україні.Крім того, позитивне рішення суду сильно вплине на міжнародний статус РФ.

Її визнають державою-спонсором тероризму.

Це послабить економіку країни.

Отримуватиме мінімум інвестицій, залишаться взагалі без західних технологій і навіть без "Свіфту" (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та платежів.

— ГПУ).90 кілограмів важить один пакет документів із доказами агресії Росії, які Україна надала Міжнародному суду Організації Об'єднаних Націй у червні торік.

Містить 17,5 тис.

сторінок у 29 томах.

Папери передали в 75 копіях, за правилами трибуналу.

Загалом заважили майже 6,5 т.

Источник материала
Поделиться сюжетом