Рада має намір дозволити іноземцям купувати землі несільгоспризначення за межами населених пунктів
Рада має намір дозволити іноземцям купувати землі несільгоспризначення за межами населених пунктів

Рада має намір дозволити іноземцям купувати землі несільгоспризначення за межами населених пунктів

Верховна Рада підтримала за основу законопроект № 2194, який окрім іншого дозволяє іноземцям купувати в Україні земельні ділянки несільгосподарського призначення за межами населених пунктів.

Онлайн-трансляцію пленарного засідання вів офіційний канал "Рада".

Документ представив його автор, нардеп від "Слуги народу" Мар’ян Заблоцький.

"Зараз 100% доходу від оренди цих земель ідуть в конкретні місцеві бюджети.

Тобто, сільська рада отримує доходи від оренди цієї землі, а кому здати в оренду і чи здавати – вирішує чиновник у Києві", - зазначив Заблоцький.

За його словами, документ виправляє цю ситуацію.

"Його ідеологія проста.

Він просто знищує решту корупційних схем, які залишилися в Держгеокадастрі.

Ви знаєте, що по факту це все ще Держземагенство.

Воно декілька разів погоджує державну експертизу землевпорядної документації, що законопроектом прибирається, лишається лише одна.

Там спрощуються процедури погодження зняття грунтового покриву земельних ділянок, також спрощуються процедури сертифікації землевпорядників.

Все це – корупційні схеми", - пояснив нардеп.

Як повідомлялося, документом пропонується виключити із Земельного кодексу України норми, які обмежують можливість іноземців та іноземних юросіб купувати вільні від забудови земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, а також скасувати погодження з урядом продаж таких земель державної і комунальної власності іноземним юрособам.

Законопроект передбачає передачу земель держвласності за межами населених пунктів до комунальної власності сільських, селищних, міських рад (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій).

Мають намір дозволити органам місцевого самоврядування змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності; скасувати інститути державної експертизи землевпорядної документації та агрохімічної паспортизації земель, а також повноваження Верховної Ради погоджувати зміну цільового призначення особливо цінних земель.

Пропонується запровадити перевірку документації із землеустрою та оцінки земель вимогам нормативно-правових актів державними органами за принципом "одного дотику" та "мовчазної згоди" та скасувати державну експертизу документації із землеустрою.

А щоб підвищити престиж професії працівників землевпорядної галузі, народні депутати хочуть внести зміни до закону про держнагороди, запровадивши почесне звання у галузі землеустрою – "Заслужений землевпорядник України".

Источник материала
Поделиться сюжетом