Розглядали, та не ухвалили: Рада не погодила президентський закон про перезавантаження в ДБР
Розглядали, та не ухвалили: Рада не погодила президентський закон про перезавантаження в ДБР

Розглядали, та не ухвалили: Рада не погодила президентський закон про перезавантаження в ДБР

Верховна Рада на півдорозі залишила розгляд у другому читанні президентського законопроєкту про перезавантаження Державного бюро розслідувань.

Про це повідомляє "5 канал".

Встигли ухвалити 2 поправки.

Зокрема, народні обранці підтримали поправку, що після ухвалення закону передбачає звільнення з посади нинішнього керівництва ДБР.

Водночас, неодностайними були нардепи щодо того, як саме призначатимуть нове.

В "Батьківщині" заявили про ризик узурпації президентом права призначати директора ДБР, а у "Європейській солідарності" та "Голосі" наполягають на участі у конкурсній комісії міжнародних експертів.

"Те, що ви робите цим законом, ви змінюєте редакцію першої частини, де ви пропонуєте президенту одноосібно призначати таку особу.

Ви думаєте, що ви робите? Читайте 320-ту поправку", – нардеп від "Батьківщини" Сергій Соболєв.

"Згідно з тією пропозиції, яку подавав комітет директора ДБР обирає конкурсна комісія у складі 9 осіб - 3 представники президента, 3 представники Верховної ради, 3 представники Кабінету міністрів.

І вже після цього його на посаду призначає президент", – зазначив голова комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Денис монастирський.

"Нам потрібно створити таку систему, щоби як і при призначенні НАБУ міжнародні експерти мали право вето, або як мінімум право заблокувати недобросовісне, не доброчесне рішення", – вважає депутат Святослав Вакарчук.

Нагадуємо, законопроєкт про перезапуск Державного бюро розслідувань Парламент ухвалив у першому читанні 17 жовтня.

В ньому серед іншого передбачено, що ДБР стає "державним правоохоронним органом", а не "центральним виконавчим" як нині.

А директора призначатиме президент за поданням конкурсної комісії.

Источник материала
Поделиться сюжетом