У Туреччині за підозрою у шпигунстві затримали співробітника посольства Німеччини
У Туреччині за підозрою у шпигунстві затримали співробітника посольства Німеччини

У Туреччині за підозрою у шпигунстві затримали співробітника посольства Німеччини

Поліція Туреччини затримала співробітника посольства ФРН, затриманий був адвокатом, передає DW.

У німецькому зовнішньополітичному відомстві наголосили, що наполегливо працюють з метою дізнатися більше про звинувачення на адресу цього правника та намагаються домогтися його звільнення.

Водночас, як повідомили видання Spiegel та Süddeutsche Zeitung, а також телерадіокомпанії NDR і WDR, турецька влада звинувачує затриманого працівника німецького посольства в шпигунській діяльності.

Зазначається, що цей турецький юрист мав завдання збирати інформацію, потрібну для надання політичного притулку деяким громадянам Туреччини, заяви яких на даний момент розглядаються в Німеччині.

До кола його завдань входило з'ясувати, чи ведуться проти цих осіб, а серед них і курдські активісти, розслідування на батьківщині, та чи загрожує їм арешт у разі повернення до Туреччини.

За даними видання Spiegel, в Берліні побоюються, що турецькі правоохоронці могли конфіскувати під час затримання цього адвоката дані та документи стосовно 50 турецьких громадян, котрі подали заявки на отримання політичного притулку в Німеччині.

Тим часом представник Федеральної служби з питань міграції та біженців (BAMF) повідомив журналістам NDR, WDR і Süddeutsche Zeitung, що в відомстві виходять з того, що до рук турецької влади потрапила інформація щодо самих справ з видачі статусу шукача політичного притулку.

У відомстві також пообіцяли поінформувати про це всіх причетних осіб.

Згідно з результатами розслідування журналістів NDR, WDR і Süddeutsche Zeitung, на момент затримання адвокат мав при собі десятки справ щодо надання політичного притулку для цих турецьких громадян.

Останні - переважно курдські активісти або прибічники руху проповідника Мухаммеда Фетхуллаха Гюлена, котрих переслідують у Туреччині.

Источник материала
Поделиться сюжетом