Поголів’я свиней в Україні «просіло» на 4%
Поголів’я свиней в Україні «просіло» на 4%

Поголів’я свиней в Україні «просіло» на 4%

Причини такої зміни кількості свинопоголів’я коментують аналітики Асоціації «Свинарі України».

«Негативна динаміка числа свиней в Україні спостерігається через відповідні зміни кількості утримуваних тварин у господарствах усіх категорії.

Поступове «згортання» присадибного свинарства триває не один рік.

Наразі відхилення числа утримуваних на присадибних ділянках свиней державна статистика оцінює у 6,5% порівняно з початком листопада 2018-го: рік тому в господарствах населення налічувалось майже 3 млн свиней проти теперішніх 2,78 млн гол.

З іншого боку, на 2% скоротилася і кількість промислових тварин — до 3,37 млн гол.

Значною мірою, така зміна відбулася у наслідок наймасштабнішого спалаху АЧС на Львівщині у серпні.

Однак, зменшення числа промислових свиней на свинокомплексах Тернопільської (-23% проти початку листопада 2018-го), Полтавської (-13%), Запорізької (-14%) та Дніпропетровської (-7%) також мало негативний вплив.

Тож хоча оператори Київської, Харківської та Чернігівської області за рік збільшили виробничі потужності майже на 100 тис.

гол., це не «перекрило» цьогорічні втрати індустріального поголів’я», — коментують в АСУ.

З іншого боку, нарощування поголів’я промисловими свинокомплексами Київщини на 13,5% чи майже 53 тис.

голів вивело регіон на перше місце в Україні за чисельністю свиней.

Станом на початок листопада сільськогосподарські підприємства Київської області утримують 441,6 тис.

свиней чи понад 13% промислового свинопоголів’я України.

Тож Донеччина, яка до цього займала лідерські позиції за концентрацією індустріального свинопоголів’я (434 тис.

гол.), тепер посідає друге місце.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація.

Дата створення — 14 липня 2011 року.

Наразі АСУ об'єднує 41 господарство, які забезпечують 50% промислового виробництва свинини в Україні.

Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій.

Источник материала
Поделиться сюжетом