Парламент ухвалив закон, спрямований на протидію відмиванню доходів
Парламент ухвалив закон, спрямований на протидію відмиванню доходів

Парламент ухвалив закон, спрямований на протидію відмиванню доходів

Верховная Рада.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект № 2179 про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Онлайн-трансляцію пленарного засідання вів офіційний канал "Рада".

Документ представила нардеп від "Слуги народу", представник комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк.

"Законопроектом визначено нові, більш ефективні підходи до проведення фінансового моніторингу, що дадуть змогу спростити процедуру звітування, зокрема, за рахунок збільшення суми порогових фінансових операцій від 150 тис.

грн до 400 тис грн.

Законопроект визначив положення щодо застосування ризикоорієнтованого підходу з об’єктами звітування, переходу до кейсового звітування про підозрілу діяльність своїх клієнтів та можливість використання результатів належної перевірки, здійсненної іншим суб’єктом", - сказала Василевська-Смаглюк.

Вона підкреслила, що законопроект встановлює пропорційні санкції для тих суб’єктів, які залучаються до професійного відмивання коштів, створюючи передумови адекватного стримування злочинності у всіх її проявах.

Ольга Василевська-Смаглюк розповіла, яким чином документ змінили у комітеті.

"При доопрацюванні до другого читання ми, по-перше, уточнили перелік заходів впливу, які можуть бути застосовані за порушення, ввели такий захід впливу, як угода про врегулювання наслідків вчинення правопорушення законодавства у сфері запобігання та протидії.

По-третє ми ввели правило, за яким за одне порушення не може бути застосовано більше однієї санкції.

Ми зменшили максимальні розміри штрафу вдвічі, а то і більше", - пояснила представник фінансового комітету.

При обговоренні документ широко критикували за відсутність чітких визначень понять, якими він оперує, а також за те, що під санкції можуть потрапити законослухняні об'єкти звітуванні.

Источник материала
Поделиться сюжетом