Румуни не виконали зобов'язань перед українцями
Румуни не виконали зобов'язань перед українцями

Румуни не виконали зобов'язань перед українцями

Румунія зобов'язалася захищати інтереси народів, що опинилися на її території після Першої світової війни 9 грудня 1919 року на Паризькій мирній конференції.

На вимогу Антанти мала надати українцям громадянські та політичні права.

Українцям, що жили в Румунії та у приєднаних до неї Північній Буковині та Бесарабії, обіцяли україномовну освіту, створення культурних товариств, захист українською мовою своїх інтересів у суді та адміністрації.Натомість, заяви перед міжнародним товариством не мали нічого спільного із реальністю.

Майже одразу румуни проголосили в цих регіонах військовий стан.

Розпочалася політика активної румунізації, що охопила освіту, культурні товариства, церкву, пресу, літературу.

Румуни проводили арешти українських священиків та активістів у новоприєднаних селах і містах, замість них направляли "перевірених румунських патріотів".

Населенню забороняли спілкуватися українською мовою.

Для виправдання румунізації цього ж року провели новий перепис населення, за яким "найчисельнішою нацією Буковини" виявилися румуни, а не українці.

А вже 26 липня 1924-го в Бухаресті прийняли закон, який проголошував українців Буковини румунами, що "забули свою мову".

Румунія приєднала Бесарабію та Буковину до своєї держави силою, скориставшись громадянською війною та політичною слабкістю УНР.

Вже 9 квітня 1918-го Крайова Рада Бессарабії оголосила про приєднання краю до Румунії, а 2 січня 1919-го відповідно до королівського декрету до Румунії приєдналася і Буковина.

Источник материала
Поделиться сюжетом