Україна vs РФ: Кримінальний суд Гааги опублікував звіт про порушення прав людини на Донбасі і в Криму
Україна vs РФ: Кримінальний суд Гааги опублікував звіт про порушення прав людини на Донбасі і в Криму

Україна vs РФ: Кримінальний суд Гааги опублікував звіт про порушення прав людини на Донбасі і в Криму

Міжнародний кримінальний суд ООН опублікував звіт про результати попередніх розслідувань, в числі яких був позов проти Російської Федерації про порушення прав людини на Донбасі і в Криму.

Текст документа оприлюднений на сайті суду.

"Офіс прокрора суду зареєстрував понад 1,2 тис.

інцидентів, пов'язаних із злочинами, імовірно вчиненими з 20 лютого 2014 року в контексті подій на сході України", - заявив в Офісі прокурора Міжнародного кримінального суду.

У звіті повідомляється, що 16 січня 2017 року Україна звернулася до Міжнародного Суду ООН із заявою проти Російської Федерації.

З метою визначення того, чи може іншим чином неміжнародний збройний конфлікт за участю українських збройних сил і антиурядових збройних груп насправді носити міжнародний характер, Офіс прокурора гаазького суду розглянув інформацію, яка дає змогу припустити, що Російська Федерація могла здійснювати загальний контроль над бойовиками в зоні конфлікту на сході України.

Зазначається, що віднесення конфлікту на Донбасі до категорії міжнародних зумовило б застосування статей Римського статуту.

Прокуратура суду вивчила порушення як з боку українських військ, так і з боку бойовиків, і дійшла висновку, що в цілому, факти порушення прав людини зустрічалися частіше серед незаконних збройних формувань на Донбасі.

Проаналізувавши можливість застосування Римського статуту як в міжнародному, так і в неміжнародному аспекті, Офіс прокурора міжнародного суду підсумував, що в період з 30 квітня 2014 року під час військових дій на сході України були здійснені принаймні такі військові злочини: умисні напади на цивільних осіб та цивільні об'єкти, умисне нанесення ударів по охоронюваним будівлям, умисне вбивство/вбивство, тортури і нелюдське/жорстоке поводження, посягання на особисту гідність, зґвалтування та інші форми сексуального насильства, напади, які призвели до заподіяння шкоди цивільним особам і цивільним об'єктам, незаконні ув'язнення.

Всі ці порушення належать до різних пунктів ст.

8 Римського статуту.

Щорічний звіт про результати попереднього розслідування, зокрема ситуації в Україні щодо правопорушень в окупованому Криму і на сході України був представлений в рамках 18-ї Асамблеї держав-учасниць Римського статуту прокурором Міжнародного кримінального суду.

Источник материала
Поделиться сюжетом