Список протипоказань від вакцинації доповнено і він вже вступив в дію, - МОЗ
Список протипоказань від вакцинації доповнено і він вже вступив в дію, - МОЗ

Список протипоказань від вакцинації доповнено і він вже вступив в дію, - МОЗ

Від 10 грудня набула чинності нова редакція календаря профілактичних щеплень та переліку протипоказань від вакцинації.

Про це повідомляє прес-центр Міністерства охорони здоров’я України.

Ці зміни наказом МОЗ №2070 були затвердженні ще 11 жовтня поточного року, а тепер завершився етап підготовки і вони набули чинності.

До переліку додали дані щодо деяких клінічних станів, впровадили поняття "застереження" і надали більше можливостей для прийняття рішень спеціалістом первинної ланки.

Також додано ситуації, щодо яких раніше не було настанов з вакцинації.

Наприклад, вакцинація перед та після оперативних втручань чи вакцинація осіб, що перебувають у контакті з імунокомпрометованими.

Також для зручності класифікації медичні протипоказання розділили на дві групи: абсолютні протипоказання проти щеплення та застереження від вакцинації.

До першої групи увійшли люди, які перебувають в стані, що передбачає серйозну побічну дію.

Абсолютне протипоказання може бути як постійним так і тимчасовим.

А от у випадку з застереженням від вакцинації лікар повинен особисто оцінити переваги щеплення над його ризиками та прийняти рішення.

Перелік протипоказань має значення не лише для лікарів первинної ланки, які здійснюють щеплення, а і для спеціалістів вторинної і третинної ланок, адже вони надають профілактичні рекомендації.

Зміни до Переліку медичних протипоказань напрацьовано Національною технічною групою експертів з імунопрофілактики, Національною медичною академією післядипломної освіти імені П.

Шупика і вченими НАМН України з питань вакцинокерованих інфекцій та імунопрофілактики.

Оновлений Перелік враховує сучасні міжнародні рекомендації ВООЗ, CDC, настанови американської асоціації інфекціоністів, узгоджені з австралійськими, канадськими та британськими рекомендаціями.

Источник материала
Поделиться сюжетом