Для польотів на Марс астронавтам доведеться впадати в сплячку
Для польотів на Марс астронавтам доведеться впадати в сплячку

Для польотів на Марс астронавтам доведеться впадати в сплячку

Досліджуючи можливість впливу глибокого сну на подорож астронавтів до Марса, дослідники ESA з'ясували, що подібна технологія допоможе зменшити розміри космічного корабля шляхом економії життєвого простору і зниження запасів ресурсів.

Як це вплине на космічні польоти.

Сплячка може зменшити масу міжпланетного корабля приблизно в три рази, вважають фахівці ESA.

На їхню думку, якщо базову швидкість метаболізму у астронавтів вдалося б знизити, наприклад, на 75%, то це забезпечить істотну економію, але довгострокове зниження швидкості метаболізму у людей в даний час здійснити неможливо.

У медичній практиці є методи зниження температури тіла, які дозволяють лише уповільнити життєдіяльність для порятунку постраждалих від травм.

Як цього домогтися.

Глибоким сном називають стан сповільненої життєдіяльності організму у теплокровних тварин, в тому числі і людини, що нагадує стан тварини в період зимової сплячки, який досягається за допомогою нейроплегічних засобів, що блокують нейроендокринні механізми терморегуляції.

На її тлі організм набуває стійкість до кисневого голодування, травм та інших несприятливих впливів.

У стані глибокого сну можливе досягнення хірургічної стадії наркозу шляхом застосування малих доз наркотичних речовин, що важливо при виконанні великих за обсягом і тривалості оперативних втручань.

Проте, в умовах штучної гібернації організму теплокровного знеболювання стає складним і малокерованим процесом, тому вона не отримала широкого поширення в клінічній практиці.

Однак для астронавтів це може виявитися напрочуд вдалим рішенням, якщо мова йде про експедиції до інших об'єктів Сонячної системи.

Источник материала
Поделиться сюжетом