Дві подруги Адріана Сантоночіто та з Сицилії запропонувала переробляти апельсинові шкірки у нитки.
Проект покликаний вирішити проблему відходів від виробництва апельсинового соку назвали Orange fiber(тканина із помаранчів), передає ICTV Факти.
«Спочатку це була ідея у дисертації з моди, яку я презентувала під час навчання у Мілані, - розповідає розробниця апельсинової тканини Адріана Сантоночіто.- Пізніше еко-ідею підтримала моя подруга Енріке Арена, з якою ми заснували фірму Orange fiber і розкрутили проект не лише в Італії».
Через п'ять років дівчат нагородили призом Global Change Award, а потім італійок помітив дизайнерський дім Сальваторе Феррагамо.
«Нитки з апельсинової шкірки зявилися після багатьох місяців копітких досліджень у лабораторіях - після обробки спеціальними хімічними реагентами з целюлози отримують волокно, яке добре піддається фарбуванню і чудово поєднується з бавовною або поліестером, - розповідають італійки.
– Потім була омріяна колекція від Феррагамо, а після цього прийшли щедрі інвестори, які вклали сотні тисяч доларів».
Адріана Сантоночіто запатентувала технологію з виділенню целюлози з апельсинових кірок.
Нитки не мають цитрусового запаху, а тканина виходить гладкою і м'якою на дотик, з матовим блиском, схожою як шовк.
На виробництво метра тканини йде до п'яти кілограмів вже підсушених апельсинових відходів, з яких отримують целюлозу, яку перетворюють на пряжу.
Приміром, жіночий шарф виготовлений на 70% з апельсинових відходів.
В Італії тканина із помаранчів стала екологічним трендом.
Апельсиновий одяг зацікавив Меланію Трамп, Бріжит Макрон та Крістін Лагард, які з’їхалися на саміт G7, що проходив у Сицилії.
Потім італійки створили колекцію спільно з H&M.
Апельсинову пряжу поєднали з матеріалом з деревини і додали металеве оздоблення – і вийшов корсет вартістю 130 євро, який розкупили через Інтернет за годину.
Італійки прагнуть, щоб концепт поширився Європою та Америкою, де люблять апельсиновий фреш і водночас дбають про навколишнє середовище.
Щороку в Італії накопичується 700 тис.
тонн відходів від апельсинів.
Актуальне це питання і зокрема для Сицилії, де на виробництво апельсинового соку щороку йде багато тисяч тонн фруктів.
Після того, як сік вичавлений залишаються сотні тисяч тонн відходів, які раніше викидалися.