Італійки запропонували переробляти апельсинові шкірки у нитки
Італійки запропонували переробляти апельсинові шкірки у нитки

Італійки запропонували переробляти апельсинові шкірки у нитки

Дві подруги Адріана Сантоночіто та з Сицилії запропонувала переробляти апельсинові шкірки у нитки.

Проект покликаний вирішити проблему відходів від виробництва апельсинового соку назвали Orange fiber(тканина із помаранчів), передає ICTV Факти.

«Спочатку це була ідея у дисертації з моди, яку я презентувала під час навчання у Мілані, - розповідає розробниця апельсинової тканини Адріана Сантоночіто.- Пізніше еко-ідею підтримала моя подруга Енріке Арена, з якою ми заснували фірму Orange fiber і розкрутили проект не лише в Італії».

Через п'ять років дівчат нагородили призом Global Change Award, а потім італійок помітив дизайнерський дім Сальваторе Феррагамо.

«Нитки з апельсинової шкірки зявилися після багатьох місяців копітких досліджень у лабораторіях - після обробки спеціальними хімічними реагентами з целюлози отримують волокно, яке добре піддається фарбуванню і чудово поєднується з бавовною або поліестером, - розповідають італійки.

– Потім була омріяна колекція від Феррагамо, а після цього прийшли щедрі інвестори, які вклали сотні тисяч доларів».

Адріана Сантоночіто запатентувала технологію з виділенню целюлози з апельсинових кірок.

Нитки не мають цитрусового запаху, а тканина виходить гладкою і м'якою на дотик, з матовим блиском, схожою як шовк.

На виробництво метра тканини йде до п'яти кілограмів вже підсушених апельсинових відходів, з яких отримують целюлозу, яку перетворюють на пряжу.

Приміром, жіночий шарф виготовлений на 70% з апельсинових відходів.

В Італії тканина із помаранчів стала екологічним трендом.

Апельсиновий одяг зацікавив Меланію Трамп, Бріжит Макрон та Крістін Лагард, які з’їхалися на саміт G7, що проходив у Сицилії.

Потім італійки створили колекцію спільно з H&M.

Апельсинову пряжу поєднали з матеріалом з деревини і додали металеве оздоблення – і вийшов корсет вартістю 130 євро, який розкупили через Інтернет за годину.

Італійки прагнуть, щоб концепт поширився Європою та Америкою, де люблять апельсиновий фреш і водночас дбають про навколишнє середовище.

Щороку в Італії накопичується 700 тис.

тонн відходів від апельсинів.

Актуальне це питання і зокрема для Сицилії, де на виробництво апельсинового соку щороку йде багато тисяч тонн фруктів.

Після того, як сік вичавлений залишаються сотні тисяч тонн відходів, які раніше викидалися.

Источник материала
Поделиться сюжетом