Проголосував сам – "допоміг" другу: як працює "винахід" для кнопкодавства від ОПЗЖ – відео
Проголосував сам – "допоміг" другу: як працює "винахід" для кнопкодавства від ОПЗЖ – відео

Проголосував сам – "допоміг" другу: як працює "винахід" для кнопкодавства від ОПЗЖ – відео

Народні депутати, котрі кнопкодавлять за відсутніх колег, часто вдаються до хитрощів, аби ніхто із ложі преси не викрив порушення процедури голосування.

Найчастіше вони прикривають кнопкодавство аркушами паперу, газетами тощо.

А нардепи від ОПЗЖ Сергій Ларін і Віктор Чорний навіть "винайшли" цілий механізм, що дозволяє кнопкодавити, не торкаючись чужої кнопки пальцем.

Про депутатську креативність повідомляє рух "Чесно".

На пленарному засіданні 18 грудня нардеп Сергій Ларін застосував своєрідний "кнопконатискач" із трьох товстих книг та з чи то стосів паперу, чи то тек.

Щоб натискання на кнопку за допомогою цього "винаходу" було непомітним, Ларін прилаштував над пультом для голосування листівки з написом російською мовою "Мы за мир".

Наприклад, під час голосування щодо поправки №76 до законопроєкту про скасування депутатської недоторканності №2237 Ларін, сидячи на місці свого колеги по фракції Віктора Чорного, однією рукою натиснув свою кнопку, а іншою привів у дію "пристрій".

На місцях Ларіна та Чорного спрацювали кнопки "за".

А під час голосування щодо поправки №69 до того ж законопроєкту Ларін правою рукою натиснув на кнопку на пульті Чорного, а "механізм", судячи з усього, підштовхнув ногою.

Результат - два голоси "за".

Отже, Ларін кнопкодавив під час голосування щодо внесення змін до календарного плану другої сесії ВРУ (проєкт постанови №2609).

Згодом ноу-хау Ларіна використав Чорний, котрий кнопкодавив за відсутнього колегу.

Він робив це під час голосувань щодо поправок до законопроєкту про приведення діяльності НКРЕКП у відповідність до вимог Конституції (№2490-1), а саме щодо поправки №28...

...і щодо поправки №29...

...і щодо поправки №30 також.

Таким чином, фракція ОПЗЖ є лідером за кількістю кнопкодавів Верховної Ради 9 скликання (їх зараз 8).

Раніше журналісти фіксували порушення процедури особистого голосування з боку Олександра Пономарьова, Миколи Скорика, Василя Німченка, Григорія Суркіса, Михайла Макаренка та Володимира Кальцева, повідомляє рух "Чесно".

Таку кількість випадків кнопкодавства за останній час джерело пояснює тим, що 1 листопада 2019 року набрав чинності закон про залежність розміру зарплати нардепів від участі в голосуваннях.

Тепер депутату нараховують, умовно кажучи, зарплату за одне пленарне засідання лише якщо під час нього він узяв участь у не менш як 70% голосувань.

Якщо ж нардеп протягом місяця пропустив понад 30% голосувань, він не отримає за цей місяць виплати на депутатську діяльність (так звана "друга депутатська зарплата").

Источник материала
Поделиться сюжетом