Свято одне, а дат - дві: Чому в Україні двічі святкують Різдво Христове
Свято одне, а дат - дві: Чому в Україні двічі святкують Різдво Христове

Свято одне, а дат - дві: Чому в Україні двічі святкують Різдво Христове

Різдво Христове - одне з головних церковних свят.

На сьогодні в Україні це свято відзначають і за юліанським (7 січня), і за григоріанським календарем (25 грудня).

Все частіше ходять розмови про зміну церковного календаря і святкування Різдва лише в грудні.

Глава Православної церкви України Епіфаній заявляв, що ПЦУ не проти такого кроку, проте підкреслив, що зараз це "не на часі".

У той же час в Українській православній церкві заявляють, що залишаться вірними традиції і не планують змінювати календар.

Але про все по порядку.

Коли в Україні святкують Різдво.

В Україні християни східного обряду (православні та греко-католики) традиційно святкують Різдво Христове за юліанським календарем - 7 січня.

У той же час Римо-Католицька церква і більшість Православних церков у світі відзначають Різдво за григоріанським або новоюліанським календарем - 25 грудня (до 2800 року григоріанський і новоюліанський календарі збігатимуться).

У листопаді 2017 році Верховна Рада зробила 25 грудня вихідним днем.

"Близько 23 172 діючих релігійних православних, греко-католицьких та інших християнських громад відзначають Різдво Христове 7 січня, за юліанським календарем.

Разом з тим, в Україні налічується близько 11 тис.

релігійних католицьких і протестантських громад, що становить близько 30% від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за григоріанським календарем, тобто 25 грудня.

Таким чином, значна кількість віруючих України відзначає це релігійне свято в інший день, ніж визначено на законодавчому рівні як вихідний день.

Враховуючи зазначене, необхідно забезпечити права значної частини населення України на святкування Різдва Христового в той день, який відповідає їх релігійним і світоглядним переконанням, і включити цей день до числа офіційних святкових днів України", - йшлося в пояснювальній записці до законопроекту.

Один з ініціаторів законопроекту, колишній народний депутат Павло Унгурян зазначав, що цей документ є досить збалансованим.

Він дозволить зробити святкування Різдва більш відповідним до григоріанського календаря, яким користуються у всьому світі.

"Але, розуміючи, що сьогодні багаторічна традиція святкування 7 січня, ці обидва свята - і 25 грудня, і 7 січня залишаються як Різдво Христове", - повідомляв Унгурян.

ins{.

Зміна церковного календаря.

На початку грудня 2019 року предстоятель Православної церкви України Епіфаній в інтерв'ю BBC зазначав, що в цілому, ПЦУ не проти зміни церковного календаря і дати святкування Різдва.

Але наразі це питання не є актуальним, оскільки у подібної ініціативи немає підтримки з боку українського суспільства.

"Так, в соціальних мережах ми бачимо певну ейфорію, але, на жаль, не всі люди, які пишуть і підтримують реформу у Facebook, так само активно відвідують храми.

Якщо ми скажемо, що святкуємо Різдво 25 грудня, чи багато з них прийде в храм.

В більшості вони приватно святкуватимуть 25 грудня, а храми будуть порожні.

7 січня до церкви прийдуть інші парафіяни, які є практикуючими віруючими ПЦУ.

Буде певний дисонанс", - зазначав Епіфаній.

Він додав, що реформа календаря торкнеться змін усіх головних свят.

"Адже тоді будемо святкувати Покрову не 14, а 1 жовтня, зміниться і дата святкування Миколая.

Тільки коли побачимо, що народ готовий, ми приймемо це рішення.

Тому що більшість православних церков вже давно на новому календарі.

Ми в цілому не проти, але це не залежить тільки від мене, як предстоятеля.

Це повинно бути соборне рішення ПЦУ.

Коли дозріємо до цього, побачимо, що народ готовий - і перейдемо", - повідомляв предстоятель ПЦУ.

При цьому, предстоятель Української Православної Церкви митрополит Київський і всієї України Онуфрій заявив, що УПЦ не планує переходити на інший календар.

"Єрусалимська церква, на землі якої народився Спаситель світу, як мати всіх церков, святкує цю подію за юліанським календарем, тобто 7 січня за новим стилем.

У нашій церкві з часів Хрещення Русі святим рівноапостольним князем Володимиром прийнято і діє статут Єрусалимської церкви.

Тому, незважаючи на те, що у низці православних держав церква перейшла на григоріанський стиль, ми залишаємося вірними історичній традиції, не змінюючи стильового календаря.

Будь-яка зміна традицій завжди тягне за собою нові суперечності, спори і протистояння.

Нам же слід зберігати єдність і мир, не засуджувати ближнього і дальнього зарубіжжя, не порушувати закон християнської любові", - повідомляв Онуфрій.

Свята ті ж, але дати інші.

1 березня 2100 року різниця між календарями збільшиться до 14 діб (зараз 13), що призведе до зміщення дат всіх нерухомих свят на добу вперед за григоріанським календарем.

Першим із "зсунутих" великих свят буде Благовіщення, яке будуть відзначати 8 квітня (зараз 7 квітня).

Якщо до 2100 року не станеться остаточного переходу східного християнського світу на новоюліанський календар, то люди, які житимуть в ті часи, стануть свідками такого зсуву дат: Іоанна Хрестителя - на 8 липня, святого Миколая - на 20 грудня.

Різдво Христове з 2101 року відзначатиметься вже 8 січня.

Якщо східні християни будуть і надалі дотримуватися старого стилю, то до 5000 року Різдво буде святкуватися 29 січня.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны