Рябошапка звернувся до Гончарука через гальмування реформи медичної допомоги ув'язненим
Рябошапка звернувся до Гончарука через гальмування реформи медичної допомоги ув'язненим

Рябошапка звернувся до Гончарука через гальмування реформи медичної допомоги ув'язненим

15:03, 15 січня 2020.

Політика.

Генпрокурор наголошує, що процес планової передачі функцій надання медичної допомоги засудженим та ув’язненим від Мін’юсту до МОЗ фактично не завершено.

Процес передачі функцій надання меддопомоги ув’язненим від Мінюсту до Міністерства охорони здоров’я фактично не завершено - ГПУ / УНІАН.

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка звернувся до прем’єр-міністра України Олексія Гончарука негайно втрутитись в ситуацію з гальмуванням реформи кримінально-виконавчої медицини.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Як наголошують у відомстві, процес планової передачі функцій надання медичної допомоги засудженим та ув’язненим від Міністерства юстиції до Міністерства охорони здоров’я фактично не завершено.

Створення окремої незалежної вертикалі мережі закладів охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС) передбачено Концепцією реформування пенітенціарної системи, реалізація якої була розрахована на період до 2020 року.

«Протягом останнього часу відповідальні центральні органи виконавчої влади не виявили належної активності та фактично загальмували процес, що вкрай негативно вплинуло на стан дотримання конституційних прав в’язнів на охорону здоров’я та призвело до систематичності порушень вимог законодавства у цій сфері», - йдеться у повідомленні.

Такий стан реформування у сфері надання медичної допомоги в’язням не сприяв зменшенню смертності серед них.

Тільки за останній рік спостерігається зростання смертності майже на 7% (517 випадків), констатують в ГПУ.

У відомстві підкреслюють, що зазначене може бути підставою для Європейського суду з прав людини констатувати факти порушень вимог ст.

3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод в контексті ненадання належної медичної допомоги засудженим та ув’язненим.

«У серпні 2019 році ГПУ вже звертала увагу уряду на прорахунки та проблемні питання реформування кримінально-виконавчої медицини, ризики невиконання концепції щодо її реформування», - додали в прес-службі.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны