Парламент відхилив законопроект про утворення Бюро фінансових розслідувань
Парламент відхилив законопроект про утворення Бюро фінансових розслідувань

Парламент відхилив законопроект про утворення Бюро фінансових розслідувань

Верховна Рада відхилила законопроект № 1208-2 про Бюро фінансових розслідувань.

"За" проголосували 253 нардепи.

Онлайн-трансляцію пленарного засідання вів офіційний канал "Рада".

Відповідно до законопроекту, Бюро фінрозслідувань має підпорядковуватися Кабінету міністрів та координуватися міністром фінансів (нині - Оксана Маркарова).

Очікується, що Бюро буде займатися аналітичною діяльністю - збирати та узагальнювати інформацію про економічні злочини, у тому числі з баз даних, та пропонувати Кабміну через очільника Мінфіну проекти нормативно-правових актів, які можуть системно вирішити ситуацію.

Разом з тим, Бюро фінбезпеки хочуть доручити проводити оперативно-розшукову діяльність (привіт, обшуки), зокрема проводити прослушку.

А ще - займатися розшуком втікачів, підозрюваних в економічних злочинах.

У КПК України мають намір прописати утворення оперативного, оперативно-технічного підрозділу детективів та внутрішнього контролю у складі Бюро.

Всі вони за письмовим дорученням детектива, прокурора регіональної прокуратури чи ГПУ мають право проводити розшукові та негласні слідчі дії.

Крім іншого, фінрозслідувачі зможуть “матеріально і морально заохочувати осіб” допомагати запобігати, виявляти, припиняти і розкривати кримінальні порушення.

Про економічні злочини можна буде повідомити анонімно, але за справу візьмуться, тільки якщо назвати конкретні прізвища і факти про тяжкий чи особливо тяжкий злочин.

Працівники Бюро фінрозслідувань із спецзваннями при виконанні обов’язків матимуть повноваження поліцейських - із правом зупиняти людей, перевіряти документи, проводити поверхневий огляд людини чи транспорту, не пускати на якусь територію, забирати речі, переслідувати людину, застосовувати фізичну силу, спецзасоби, вогнепальну зброю, гранати та боєприпаси для руйнування перешкод і примусового відчинення приміщень.

Натомість, щоправда, на таких працівників хочуть розповсюдити дію Дисциплінарного статуту Нацполіції.

Підслідність Бюро фінбезпеки - це 20 основних статей ККУ і дев’ять додаткових, якщо порушення будуть пов’язані із економічними злочинами.

Основні - ухилення від сплати податків, фіктивне підприємництво, підроблення документів, незаконний збут підакцизних товарів, доведення до банкрутства, а банку - до неплатоспроможності, маніпулювання на фондовому ринку тощо.

Якщо не віднесли до підслідності НАБУ - ще нецільове використання бюджетних грошей, протиправне заволодіння майном підприємства; шахрайство з грошима - якщо шкода перевищує 3 млн грн.

Та пов’язані з ними підроблення, незаконні дії з картками, незаконне виготовлення контрольних марок тощо.

Керівника Бюро має призначити уряд за поданням очільника Мінфіну.

Сам міністр для визначення кандидатури може оголосити консультативний конкурс, - може, але не зобов’язаний.

Скільки людей увійде до Бюро - визначить уряд.

Яка у них буде зарплата - теж (але виходячи з норм законопроекту, вона має бути високою).

Встановлено, що на посаду до Бюро фінрозслідування не можна буде призначити особу, якщо вона відмовилася пройти опитування із поліграфом або психологічного тестування.

Держава готова у разі необхідності охороняти як співробітників Бюро, так і його інформаторів.

Цим займатиметься Нацполіція, як саме - визначать Мінфін і МВС.

Передбачається, що Бюро фінрозслідувань діятиме у складі центрального і територіальних управлінь.

А ще там буде підрозділ внутрішнього контролю, який має підпорядковуватися очільнику Бюро.

Громадська рада у складі 15 осіб отримає право контролювати діяльність Бюро фінрозслідувань.

Передбачається, що Громадська рада при Бюро фінрозслідувань формується на засадах відкритого та прозорого конкурсу шляхом інтернет-голосування (порядок визначить Мінфін).

Ініціювати аудит зможе громадська рада або міністр фінансів, а ще аудит проводитимуть щороку.

Негативний результат проведеного аудиту - привід для звільнення керівника Бюро (як і звернення очільника Мінфіну до уряду).

Аудит проводитиме комісія з трьох осіб - по одному від президента, уряду і Верховної Ради.

Источник материала
Поделиться сюжетом