У Берліні завершився міжнародний саміт по Лівії: Узгоджено документ про етапи досягнення миру
У Берліні завершився міжнародний саміт по Лівії: Узгоджено документ про етапи досягнення миру

У Берліні завершився міжнародний саміт по Лівії: Узгоджено документ про етапи досягнення миру

Володимир Путін, Ангела Меркель і Абдель Фаттах ас-Сісі на саміті з Лівії в Берліні.

picture alliance.

В Берліні в неділю, 19 січня завершився міжнародний саміт з врегулювання кризи в Лівії, учасники якого узгодили підсумковий документ про етапи досягнення миру в країні.

В останній версії документа зафіксовано шість складових на шляху досягнення миру в Лівії: припинення вогню, виконання збройового ембарго, політичний процес, реформа сектору безпеки, економічна реформа, дотримання норм гуманітарного права і прав людини.

Учасники саміту погодилися покласти край військовій підтримці сторін конфлікту в Лівії.

Документ підписали представники 16 країн і організацій, повідомляє Deutsche welle.

"Одним з найбільш важливих результатів зустрічі на вищому рівні стала домовленість дотримуватися заборони на поставки зброї до Лівії", - зазначила канцлер Німеччини Ангела Меркель за підсумками міжнародної конференції з Лівії.

За її словами, найближчим часом повинні відбутися перші переговори щодо підготовки довгострокового перемир'я в Лівії, де нині діє режим припинення вогню.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш повідомив, що для підготовки перемир'я в Лівії буде створена комісія, до якої увійдуть по п'ять представників конфліктуючих у Лівії сторін – від глави Уряду національної згоди (ПНР) Фаїза Сараджа і лідера Лівійської національної армії генерала Халіфи Хафтара.

Крім того, учасники саміту схвалили ідею відправки до Лівії міжнародної групи експертів, які стежитимуть за дотриманням режиму припинення вогню.

19 січня в Берліні, в Міжнародній конференції з мирного врегулювання в Лівії взяли участь представники більше десяти держав, у тому числі президент Росії Володимир Путін, держсекретар США Майк Помпео, президент Франції Емманюель Макрон і президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.

Лідери протиборчих таборів в лівійському конфлікті - Фаїз Сарадж і Халіфа Хафтар - також перебували в Берліні в день саміту.

Вони не брали участі у переговорах, але їх інформували про процес.

Источник материала
Поделиться сюжетом