"Переворот" в Сухумі: Як бойовики "ДНР" в Абхазії президента скидали
"Переворот" в Сухумі: Як бойовики "ДНР" в Абхазії президента скидали

"Переворот" в Сухумі: Як бойовики "ДНР" в Абхазії президента скидали

Ахра Авідзба.

Невизнану Абхазію 9-12 січня накрили масові акції протесту, які призвели до відставки президента республіки Рауля Хаджімби.

Його відхід з посади і був основною вимогою повсталої опозиції, адже та вважала перемогу Хаджімби у другому турі виборів "глави республіки" незаконною.

Але причина "перевороту" не так однозначна.

У розпал протестів у ЗМІ з'явилися повідомлення, що в Сухумі були помічені представники контрольованого Росією угруповання "ДНР", а саме – найманці з батальйону "П'ятнашка" і польовий командир "ДНР" Ахра Авідзба.

Розповідаємо, як і чому бойовики з Донбасу виявилися в центрі абхазьких протестів.

І почнемо з "героя "ДНР" – Авідзби.

"Донецький Ленін".

Ахра Авідзба.

Комсомольська правда.

ins{.

Ахра Авідзба (позивний "Абхаз") народився 27 січня 1986 року в Сочі.

У 2011 році після закінчення навчання в одному з місцевих вишів переїхав до Абхазії.

У 2014 році прибув до "ДНР", зібравши там загін добровольців з 20 осіб.

Незабаром створив і очолив "інтернаціональну бригаду" "П'ятнашка", детальніше про яку ми ще розповімо.

В лютому 2015 року отримав найвищу державну нагороду" самопроголошеної республіки - "Герой ДНР".

В 2016 році після ліквідації бойовика "Мотороли", який був убитий у власному будинку внаслідок вибуху бомби в ліфті, "Абхаз" на певний час пропав.

Бойовик "Моторола".

Його зникнення пов'язували з однієї з версій вбивства "Мотороли", що нібито бойовика з дозволу Кремля, вбили люди Авідзби.

Причиною називали те, що дружина "Мотороли" образила абхазів.

В липні 2016 року дружина "Мотороли" Олена на своїй сторінці у "ВКонтакті" заявила, що в Абхазії, де вона була у відпустці разом з сім'єю, "срач і розруха", а також розповіла, що не всіх "мешканців Абхазії можна назвати людьми".

Пізніше вона видалила це повідомлення, пишуть "Українські Новини".

Авідзба повернувся на Донбас тільки в кінці листопада 2016 року і, через деякий час вирішив спробувати щастя в політиці, відправившись в Абхазію для участі у "парламентських виборах", але невдало.

В останні роки проживає в "ДНР".

І ось в розпал сухумских протестів разом з "П'ятнашкою" повернувся до Абхазії.

ins{.

Про підрозділ вперше заговорили восени 2014 року.

"Там було всього кілька людей.

Кістяк цієї "П'ятнашки" складали переважно люди, які приїхали з Абхазії.

Люди, які пройшли абхазьку війну", - цитує "Радіо Свобода" професора Державного університету Іллі (Грузія) Олега Панфілова.

За його словами, весь "інтернаціоналізм" бригади полягав у тому, що "серед п'ятнадцяти бойовиків були в основному абхази, а також двоє етнічних вірмен з Абхазії".

Незабаром "П'ятнашка" поповнилася ще парою десяткою бойовиків.

В 2016 році, після тимчасового зникнення "Абхаза", пов'язаного, можливо, з ліквідацією "Мотороли", владу в бригаді бойовиків захопила Олег Мамієв.

Він та рядові бойовики-осетини перейшли до "П'ятнашки" з батальйону бойовиків "Схід" Олександра Ходаковського, коли той опинився в опалі у лідерів угруповання "ДНР".

Вбивство злодіїв в законі.

Перестрілка біля ресторану "Сан-Ремо".

Біля ресторану "Сан-Ремо" в центрі Сухумі торік 22 листопада сталася перестрілка, в якій були вбиті два "злодії у законі", а також невдовзі в лікарні померла офіціантка, яка обслуговувала їхній стіл.

Одним із загиблих виявився двоюрідний брат вже відомого нам першого командира "П'ятнашки" Ахра Авідзби Алхас Авідзба (Хасик).

"Шамба (другий убитий кримінальний авторитет Астамур Шамба, – ред.) і Авідзба, по-перше, були членами відомих і численних сімейств, а по-друге, і самі були популярними в республіці людьми.

Місцеві розповідають, що вони боролися з "кутаїським" кланом і намагалися залишити фінансові потоки в Абхазії, які йшли в Грузії", - пише "Нова газета".

Власне, подія 22 листопада і стала каталізатором протестів в Абхазії.

Ахра Авідзбу видання називає "Злим генієм" Хаджімби.

Протести в Абхазії.

ins{.

"Відомий польовий командир "ДНР", керівник інтернаціональної бригади "П'ятнашка" повернувся додому розбиратися.

Йому та іншим родичам вдалося домогтися того, що 2 грудня були звільнені глава МВС, генпрокурор Абхазії та їхні заступники", - йдеться в повідомленні.

Через два тижні затримали першого підозрюваного у вбивстві "авторитетів" – Демура Ахалая, брата охоронця президента Хаджімби, а 30 грудня – і самого співробітника охорони Дато Ахалая.

"Відставка глави МВС і генпрокурора, причетність близьких до президента людей до вбивства на набережній Сухумі остаточно послабили Хаджімбу.

9 січня Верховний суд Абхазії почав розглядати апеляцію Квіцинія (голова опозиційної партії "Амцахара" Алхас Квіцинія, - ред.) на рішення суду за його скаргою на легітимність виборів (він подав її ще в жовтні).

Головним застрільником протестів у цей день і став Авідзба", - пише російське видання.

Таким чином, саме командир "П'ятнашки" повів людей, які зібралися біля суду, до адміністрації президента, і вдень вони пробилися всередину, продавивши спецназ, що захищав будівлю.

Той, до речі, опору не чинив.

Источник материала
Поделиться сюжетом