Українські вчені знайшли природний водень у надрах Рівенщини
Українські вчені знайшли природний водень у надрах Рівенщини

Українські вчені знайшли природний водень у надрах Рівенщини

Вчені Національної академії наук України знайшли природний водень у земних надрах Рівненської області.

Як зазначив академік-секретар Відділення наук про Землю Національної академії наук України Олександр Пономаренко, зараз потрібно пробурити свердловини, передає provinciyka.

«У центральній частині Землі є водень, який виділяється на поверхню через розломи у результаті тектонічних процесів, - розповідає він.

- У Малі вже є свердловини, які таким чином добувають водень, що має чистоту 98%».

Під час наради з питань водневих технологій Олександр Пономаренко закликав Міністерство природних ресурсів і Мінекоенерго допомогти зі свердловинами.

"В Україні, у Рівненській області, є природні асоціації порід, аналогічні з малійськими, і за віком, і за складом, - розповів він.

- У найближчому майбутньому ми зможемо добувати водень надзвичайно перспективним для України способом".

Фізичні властивості водню, у порівнянні з іншими паливно-енергетичними ресурсами, значно перевищують навіть природний газ за теплотворенням, заначив президент енергетичної асоціації "Український Водневий Рада", голова наглядової ради Tokmak Solar Energy, експерт у сфері альтернативної енергетики Олександр Репкін.

«Водень, який є поновлюваним джерелом енергії, з'єднуючись і роз'єднуючись з іншими хімічними елементами побічно виділяє велику кількість тепла і постійний струм, - пояснює він.

- І ми отримуємо все те, що і при переробці вугілля, природного газу, мазуту, бензину тощо".

Запущена у Європі програма Hydrogen for Climate Action передбачає реалізацію 11 проектів водневих технологій, спрямовані на збереження клімату на планеті і недопущення екологічної катастрофи.

Ці проекти спрямовані на розвиток інфраструктури, транспортування і використання водню у централізованій системі опалення, будівництво великих суден, які працюють на водні.

Источник материала
Поделиться сюжетом