Раді пропонують ввести 20% податок на послуги Facebook, YouTube та Google
Раді пропонують ввести 20% податок на послуги Facebook, YouTube та Google

Раді пропонують ввести 20% податок на послуги Facebook, YouTube та Google

Ініціатором законопроекту № 2634 є нардеп від фракції "Слуага народу", голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Законопроектом пропонується доповнити Податковий кодекс України нормами, які визначають порядок оподаткування електронних послуг, які постачаються нерезидентами фізичним особам, місце постачання яких розташоване на митній території України.

"Надання компаніями нерезидентами електронних послуг для фізичних осіб, які не мають статусу суб’єкта господарювання, не дозволяє ефективно реалізувати правила оподаткування ПДВ", - йдеться у пояснювальній записці.

На думку авторів закону, це призводить до втрат державного бюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників.

Компаніям-нерезидентам пропонується зареєструватися як платником податку на додану вартість та раз у квартал подавати спрощену податкову декларацію, у якій повинні вказувати вартість наданих послуг за даний період та суму податку.

У проекті закону вказано перелік електронних послуг.

Зокрема, це:.

постачання зображень або текстів, фотографій, електронних книжок та журналів;.

постачання аудіо, відео, ігор, азартні ігри, та послуги з участі в таких іграх;.

надання доступу до інформаційних, комерційних, освітніх та розважальних електронних ресурсів;.

доступ до хмарних технологій;.

постачання (на основі ліцензії) програмного забезпечення та оновлень до нього, а також дистанційне обслуговування ПЗ та електронного обладнання;.

надання послуг з реклами в інтернеті, мобільних додатках та інших електронних ресурсах.

Сплачувати податок за електронні послуги пропонують в іноземній валюті.

Водночас, тимчасово, з 1 січня 2021 року до 1 січня 2023 року, від оподаткування пропонують звільнити нерезидентів, які постачають програмну продукцію.

До програмної продукції відносяться результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та криптографічні засоби захисту інформації.

Теги по теме
Законопроект Google Facebook
Источник материала
Поделиться сюжетом