Кожен п’ятий українець вважає, що авторитаризм може бути кращим за демократію
Кожен п’ятий українець вважає, що авторитаризм може бути кращим за демократію

Кожен п’ятий українець вважає, що авторитаризм може бути кращим за демократію

29 січня.

Серед українців 52% впевнені, що демократія є найбільш бажаним варіантом державного устрою для України, проте 20% вважають, що авторитарний режим за певних обставин може бути кращим за демократичний.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, передає УНН.

"Більшість громадян – 52% вважають, що демократія є найбільш бажаним варіантом державного устрою для України.

Протилежної думки – що за певних обставин авторитарний режим може бути кращим – дотримуються 20% і ще 19% відповіли, що для них взагалі не має значення, демократичний режим в країні чи ні", - йдеться у результатах опитування.

Так, серед регіонів відрізняється Східний, де віддають перевагу демократичному устрою 37%, а для 30% - немає різниці, демократичний режим чи ні.

Варто зазначити, що 33% українців згодні поступитися державі часткою прав і свобод в обмін на власний добробут (у 2018 році – 26%), проте дещо більше – 42% (36% у 2018 році) заради особистої свободи та дотримання всіх громадянських прав готові терпіти певні матеріальні труднощі.

Не змогли зробити вибір між цими альтернативами 25% опитаних (у 2018 році – 39%).

Східний регіон відрізняється від решти тим, що його мешканці готові поступитися часткою прав і свобод в обмін на добробут – 42% проти 31% тих, хто на це не згодний.

Додамо, що опитування проводилось з 6 по 11 грудня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитано 2018 респондентів віком від 18 років.

Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Теги по теме
опрос
Источник материала
loader
loader