"Нафтогаз" розглядає можливість нових позовів проти російського "Газпрому" – Вітренко
"Нафтогаз" розглядає можливість нових позовів проти російського "Газпрому" – Вітренко

"Нафтогаз" розглядає можливість нових позовів проти російського "Газпрому" – Вітренко

"Нафтогаз України" розглядає можливість нових позовів проти "Газпрому" до міжнародних арбітражів та антимонопольного органу ЄС.

Про це 10 лютого на своїй сторінці у Facebook написав виконавчий директор української компанії Юрій Вітренко.

За його словами, вивчається питання можливості перенесення точок передачі газу на кордон РФ-Україна за чинними контрактами європейських компаній, складність експорту газу незалежними газодобувними компаніями РФ, складність транзиту середньоазіатського газу по території РФ і отримані НАК збитки від участі "Газпрому" в боргових зобов'язаннях Ros.

Вітренко зазначив, що вирішення питань перенесення точок передачі, розблокування експорту газу незалежними газодобувними компаніями і транзиту середньоазіатського газу в перспективі дозволять Україні отримати додаткові доходи від транзиту, а також знизити ціну газу для споживачів країни.

"Звичайно, краще вирішувати всі проблемні питання без судових процесів.

Тому ми плануємо спочатку ці питання спробувати обговорити з" Газпромом ".

Якщо ми не знайдемо спільної мови, будемо звертатися до політичного керівництва держави для досягнення домовленостей на міждержавному рівні", - підкреслив Вітренко.

Топ-менеджер "Нафтогазу" також нагадав про інвестиційний арбітраж проти РФ по експропріювати активів НАК в Криму.

"На цьому тижні ми завершуємо підготовку до чергової подачі документів в рамках арбітражного процесу проти Російської Федерації щодо активів в Криму", - написав він, додавши в коментарях, що рішення арбітражу може бути винесено в кінці 2020 або на початку 2021 року.

За його словами, якщо політичне керівництво країни зможе досягти домовленостей про сплату РФ компенсації за кримські активи в обсязі близько $ 8 млрд (включаючи відсотки), то компанія зможе заощадити на юристах і преміях.

"Ну а якщо для цього потрібно, як в минулий раз, спочатку виграти арбітраж, потім апеляцію, заарештувати активи за кордоном і впритул наблизитися до примусового стягнення, то потрібно всім усвідомити визначальну роль саме" Нафтогазу "в цьому процесі", - зазначив Вітренко.

Угоду укладено на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років на аналогічних умовах.

За підрахунками виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, доходи від транзиту газу, які Україна отримає протягом наступних 5 років, складуть 7,2 мільярда доларів.

У рамках пакетної угоди Росія погодилась виплатити Україні майже 3 мільярди доларів грошима за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Водночас, українська сторона відмовилась від інших судових позовів та претензій до "Газпрому".

Однак, це не стосується позову щодо втрачених активів "Нафтогазу" в анексованому Криму та на шельфі Чорного моря.

Источник материала
loader
loader