В Україні підвищать пенсійний вік: кого це торкнеться
В Україні підвищать пенсійний вік: кого це торкнеться

В Україні підвищать пенсійний вік: кого це торкнеться

Українкам передпенсійного віку залишилося менше 50 днів, щоб вийти на пенсію раніше – у 59 років.

З 1 квітня вік виходу на пенсію для жінок знову підвищується на півроку, до 59 років і 6 місяців.

Це поки передостаннє підвищення, так як ще через рік, з 1 квітня 2021 року, чоловіки і жінки будуть виходити на пенсію однаково – в 60 років.

Loading...

Про це повідомляє НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на «Сегодня».

Відзначається, що вийти на пенсію в 59 років наразі можуть тільки жінки, які досягли цього віку не пізніше 30 вересня 2019 року.

Тобто, які народилися до 1 жовтня 1960 року.

“Така вимога закону №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», ст.

У цій статті сказано, що право виходу на пенсію у 59 років мають жінки, які народилися в період з 1 квітня 1960 року по 30 вересня 1961 року.

А ті жінки, хто народився пізніше, наприклад, 12 лютого 1961 року (в цей день їм виповнилося 59 років) вже не мають права вийти на пенсію у 59 років, тільки в 59,5”, – повідомили у Пенсійному фонді.

До того ж як жінкам, і чоловікам, треба мати не менше 27 років страхового стажу, тобто стажу легальної роботи, з якої їх роботодавцями сплачувалися внески в Пенсійний фонд.

Кількість років страхового стажу теж підвищується щорічно, з 1 січня кожного нового року – 1.

Наприклад, з 2021 року мінімальний страховий стаж, необхідний для призначення пенсії, зросте до 28 років, з 1 січня 2022 року – до 29 років і так далі.

Так буде тривати до 2028 року, поки мінімальний страховий стаж не досягне 35 років як для чоловіків, так і для жінок.

Після підвищення мінімального страхового стажу з 2018 року відразу на 10 років або до 25 років, без пенсії виявилося кілька мільйонів людей, у яких його не було на момент досягнення ними 60 років.

Раніше у Верховній Раді зареєстрували законопроект № 2683, який передбачає обов’язкові відрахування в рахунок своєї майбутньої «другий» пенсії.

Мова йде про другий етап пенсійної реформи і перехід на накопичувальну систему.

В накопиченнях братимуть участь як сам працівник до досягнення пенсійного віку, так і роботодавець — на паритетних засадах.

Крім цього пенсії в Україні у 2020 році зазнають низку нововведень – індексації, пенсійні доплати, підвищення страхового стажу тощо.

Теги по теме
Народная Правда
Источник материала
Поделиться сюжетом