"Ужгородська палачінта" – фестиваль, на якому можна поласувати і ситними млинцями з м'ясом чи сиром, і скуштувати десерт – із солодкими начинками.
Гастрономічний фестиваль проводять уже в одинадцяте.
З м'ясом, сиром та шоколадом.
Наталія Ганусин ледь встигає смажити просто неба палачінти.
Угорською це млинці.
Їхній рецепт, каже жінка, простий – це любов.
"Справжня Закарпатська палачінта така як роблять наші мами, наші бабусі – це мука, яйце, молочко, олійка і, звичайно багато багато любові.
І натхнення, бо жарити млинці – це не сама легка справа, не сама швидка", – каже учасниця фестивалю Наталія Ганусин.
Журналіст Олександра Туранова вже вчетверте бере участь у фестивалі "Ужгородська палачінта".
Біля пательні їй допомагає чоловік-музикант.
Жінка каже, на приготування млинців використала вже зо два десятки кілограмів борошна.
"Щодо начинок – ми використовуємо тільки домашні джеми, мама робила.
Ми беремо різні шоколади, топінги.
Людям найбільше подобається цьогоріч з ананасом і шоколадом", – розповідає учасниця фестивалю Олександра Туранова.
Готують млинці і представники численних місцевих волонтерських організацій.
Покупців приваблюють назви палачінт: "Хабар","КПП", "Чорний нал".
"А ще ось цей от наш "Нелегал".
Зараз я вам покажу, це із чорнилом каратиці натуральним та червоною рибою.
Тому що вони оригінальні і люди бажають скуштувати", – показує учасниця Лідія Рєзнікова.
Окрім традиційних закарпатських палачінт на фестивалі можна скуштувати інші національні страви, а зігрітися гарячим глінтвейном.
"Ужгородська палачінта" – це мегадрайвово, мегакласно та мегакруто.
Як для діток так і для дорослих.
Насправді дуже класна ініціатива, хороший фестиваль.
Можна і поїсти, для тих хто любить попоїсти, і розважитися, для тих хто любить більш драйвові розваги і відповідно класно провести час", – переконана відвідувачка Інеса Манзулич-Іванова.
Тут планували встановити рекорд із найбільшої кількості спечених млинців.
Проте організатори збилися з підрахунками.
"Ми приблизно порахували, що така кількість учасників, з такою кількістю поверхонь – палачінтовок може виготовити за три дні фестивалю таку кількість.
Але ми на жаль не знайшли механізм як це точно порахувати", – розповідає спіорганізатор Сергій Денисенко.
Гастрономічним фестивалем в Ужгороді традиційно проводжають зиму.
Ярослава Мовчан, Ужгород, "5 канал".