"Ужгородська палачінта": як проходить гастрономічний фестиваль на Закарпатті
"Ужгородська палачінта": як проходить гастрономічний фестиваль на Закарпатті

"Ужгородська палачінта": як проходить гастрономічний фестиваль на Закарпатті

"Ужгородська палачінта" – фестиваль, на якому можна поласувати і ситними млинцями з м'ясом чи сиром, і скуштувати десерт – із солодкими начинками.

Гастрономічний фестиваль проводять уже в одинадцяте.

З м'ясом, сиром та шоколадом.

Наталія Ганусин ледь встигає смажити просто неба палачінти.

Угорською це млинці.

Їхній рецепт, каже жінка, простий – це любов.

"Справжня Закарпатська палачінта така як роблять наші мами, наші бабусі – це мука, яйце, молочко, олійка і, звичайно багато багато любові.

І натхнення, бо жарити млинці – це не сама легка справа, не сама швидка", – каже учасниця фестивалю Наталія Ганусин.

Журналіст Олександра Туранова вже вчетверте бере участь у фестивалі "Ужгородська палачінта".

Біля пательні їй допомагає чоловік-музикант.

Жінка каже, на приготування млинців використала вже зо два десятки кілограмів борошна.

"Щодо начинок – ми використовуємо тільки домашні джеми, мама робила.

Ми беремо різні шоколади, топінги.

Людям найбільше подобається цьогоріч з ананасом і шоколадом", – розповідає учасниця фестивалю Олександра Туранова.

Готують млинці і представники численних місцевих волонтерських організацій.

Покупців приваблюють назви палачінт: "Хабар","КПП", "Чорний нал".

"А ще ось цей от наш "Нелегал".

Зараз я вам покажу, це із чорнилом каратиці натуральним та червоною рибою.

Тому що вони оригінальні і люди бажають скуштувати", – показує учасниця Лідія Рєзнікова.

Окрім традиційних закарпатських палачінт на фестивалі можна скуштувати інші національні страви, а зігрітися гарячим глінтвейном.

"Ужгородська палачінта" – це мегадрайвово, мегакласно та мегакруто.

Як для діток так і для дорослих.

Насправді дуже класна ініціатива, хороший фестиваль.

Можна і поїсти, для тих хто любить попоїсти, і розважитися, для тих хто любить більш драйвові розваги і відповідно класно провести час", – переконана відвідувачка Інеса Манзулич-Іванова.

Тут планували встановити рекорд із найбільшої кількості спечених млинців.

Проте організатори збилися з підрахунками.

"Ми приблизно порахували, що така кількість учасників, з такою кількістю поверхонь – палачінтовок може виготовити за три дні фестивалю таку кількість.

Але ми на жаль не знайшли механізм як це точно порахувати", – розповідає спіорганізатор Сергій Денисенко.

Гастрономічним фестивалем в Ужгороді традиційно проводжають зиму.

Ярослава Мовчан, Ужгород, "5 канал".

Источник материала
Поделиться сюжетом