Штучний інтелект бачить інопланетні споруди там, де їх нема
Штучний інтелект бачить інопланетні споруди там, де їх нема

Штучний інтелект бачить інопланетні споруди там, де їх нема

Це штучна структура чи природне утворення? У пошуках відповіді на це запитання штучний інтелект вочевидь стикається з тими ж труднощами, що й людина.

Адже й він схильний бачити певні схеми там, де їх насправді немає, засвідчує експеримент.

Тож у пошуках позаземного радіосигналу чи навіть інопланетних споруд системи штучного інтелекту можуть допускати ті ж помилки, що й людина.

Ймовірно, ми не самі у Всесвіті: згідно з оцінками астрономів, лише в Чумацькому шляху може бути понад 10 000 позаземних цивілізацій і ще більше планет із простими формами життя.

Але дотепер ні астрономи з програм SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), ні інші дослідження неба не знайшли вказівок на інопланетян або ж позаземні цивілізації.

Деякі сигнали, які вважали інопланетними, під час повторної перевірки виявилися хибними.

Проте крім «підозрілих» радіосигналів, чужі цивілізації можна розпізнати через їхні технології – наприклад, космічні станції чи ж інші споруди на орбітах, що змінюють світло їхніх зірок.

Споруди на екзопланетах або астероїдах могли б свідчити про їхню присутність – якщо будівлі вдасться розпізнати.

Якраз на цьому припущенні Ґабріель де ла Торре (Gabriel De la Torre) з Університету Кадіса та його колеги побудували експеримент.

Вони хотіли знати, наскільки достовірними є дані, надані штучним інтелектом, що розрізняє природні формації на планетах і поверхнях астероїдів від штучних, прямокутних та трикутних форм.

«Одне з потенційних застосувань ШІ – виявляти у радіосигналах, фото або інших даних унікальні й потенційно штучні схеми», – пояснив де ла Торре.

Люди часто бачать такі схеми там, де їх насправді немає – ми бачимо лице на поверхні Марса або ж форми марсіанських «комах».

Чи в ШІ виникла б аналогічна проблема? Аби це з’ясувати, де ла Торре натренував нейронну мережу на те, щоб у різних знімках розпізнавати прямокутники й трикутники.

Потім науковці показали і ШІ, і 163 людям-піддослідним знімки карликової планети Церери.

Її поверхня відома тим, що демонструє унікальні утворення, зокрема гори у формі пірамід, загадкові білі плями і, на перший погляд, геометричні структури – серед них квадратні схеми у кратері Окутатор.

Як аналізувала б ці знімки система штучного інтелекту?.

Результат: «Як піддослідні, так і ШІ побачили на цих знімках квадратну структуру, – повідомив де ла Торре.

– Штучний інтелект ідентифікував, крім того, трикутник, що обрамлює квадрат».

На думку науковців, це доводить: ШІ здійснює аналогічний людському «фреймінг».

Якщо комп’ютер натренувати бачити всюди тільки квадрати і трикутники, він це робитиме – навіть якщо структури лише випадково нагадують ці геометричні форми.

Тобто штучний інтелект може бути і не найкращим засобом, щоб відрізняти інопланетні сліди від природних структур чи сигналів.

«Це може поставити під питання придатність таких систем у пошуках позаземного розуму, – вважає де ла Торре.

– Передусім у програмах-SETI ми мусимо бути обережні із застосуванням ШІ-систем».

З іншого боку, поки не викликає сумніву, що штучний інтелект допомагає передусім аналізувати великі обсяги даних.

Але потрібно продовжувати вивчати, чи можлива і в який спосіб максимально об’єктивна інтерпретація таких даних.

«Потрібно досліджувати значення передбачень і спотворення, поки людина ще може контролювати ШІ-системи», – сказав де ла Торре.

Насправді чимало досліджень вже довели, що гіпотетично об’єктивні ШІ-системи можуть бути упереджені – зокрема через те, що матеріал, на якому вони тренуються, вже ненавмисно сприяє хибним висновкам та упередженням.

Такі спотворення можуть проявлятися і під час пошуків позаземного розуму, що відбувається за допомогою систем штучного інтелекту.

Nadja Podbregar.

KI sieht Alien-Bauten, wo keine sind.

Plataforma SINC, 31/01/2020.

Зреферувала С.

Источник материала
Поделиться сюжетом