Допомагає думати - сьогодні Міжнародний день рідної мови
Допомагає думати - сьогодні Міжнародний день рідної мови

Допомагає думати - сьогодні Міжнародний день рідної мови

Міжнародний День рідної мови відзначають 21 лютого.

Свято започаткували 2000-го з подання Бангладешу.

Там на початку 1950-х тогочасна влада Пакистану проголосила урду єдиною державною мовою, але рідною для людей була бенґальська.

Тому 21 лютого 1952 року відбулися демонстрації.

Поліція та військові вбили кількох студентів.

Після проголошення незалежності Східного Пакистану - Бангладеш 1971-го, цю дату відзначали як день мучеників.

Перед тим, про "підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності" оголосили на сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі.

Причина - "вимирання мов"."Визнання і повага мовного та культурного розмаїття сприяють зміцненню єдності і згуртованості суспільств.

Це основа для більш міцного миру як всередині народів, так і між ними", – вважають в організації.Цінність мови підмітили й раніше.

Пропонуємо висловлювання про неї провідних діячів."Мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає", - Хосе-Марія Арце."Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя", - Франсуа Вольтер."Мова росте разом з душею народу", - Іван Франко."Хто не любить своєї рідної мови, солодких святих звуків свого дитинства, не заслуговує на ім'я людини", - Йоган-Готфрід Гердер."Мова – це всi глибиннi пласти духовного життя народу, його iсторична пам'ять, найцiннiше надбання вiкiв", - Олесь Гончар."Місія мови – бути способом народження думок.

Коли "нема мови", людині просто-напросто "нема чим думати", - Оксана Забужко."Мова рідна,.

слово рідне,.

хто вас забуває,.

той у грудях не серденько,.

Спочатку їм відбирає мову.

Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття.

Якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу", - Ліна Костенко."Нападати на мову народу — це означає нападати на його серце", - Генріх Лаубе."Засвоюючи рідну мову, дитина засвоює не самі тільки слова, їх сполучення та видозміни, але безліч понять, поглядів на речі, велику кількість думок, почуттів, художніх образів, логіку і філософію мови", - Костянтин Ушинський."Чужою мовою розмовляє у державі або гість, або найманець, або окупант, який нав'язує їй свою мову", - Карл Маркс.

Давньоруську мову обрали єдиною офіційною мовою Великого князівства Литовського 11 січня 1345 року.

Це була загальна для українців та білорусів книжна мова.

На ній вели все діловодство держави, проте розмовна мала значні відмінності.Розпорядження видав Великий князь Ольгерд Гедимінович.

Своє правління уславив мирним приєднанням більшості земель Київської Русі до Литовської держави.

Також у 1362 році завдав нищівної поразки монголо-татарам у битві на річці Сині Води, приєднавши до держави Поділля.

На зайнятих українських землях Ольгерд посадив своїх родичів, а в деяких місцях залишив руських князів із династії Рюриковичів.

Источник материала
Поделиться сюжетом