— Креветкові ферми побачили в прибалтійських країнах.
Ідея здалася цікавою.
До того ж конкурентів в Україні немає, — розповідає 42-річний Василь Никифорович, менеджер ферми у селі Леляки Жмеринського району Вінницької області.Вона почала працювати два роки тому.
Знаходиться в приміщенні старої хутряної фабрики.
У бізнес вклали майже 2,5 млн євро.
Ферму обслуговують 35 працівників.— Закуповуємо мальок у Малайзії, доставляють літаком.
Після акліматизації запускаємо в наші резервуари з морською водою.
Вона підігрівається до 29–30 градусів.
Креветка росте до товарного вигляду п'ять-шість місяців.
Кілограм коштує 500 гривень.
Ми креветки не морозимо.
Зараз переважно всю продукцію скуповують вінницькі ресторани.
Щотижня продаємо від 50 до 100 кілограмів.
Креветки потребують особливих догляду та умов.
У резервуари з водою постійно подається кисень.
Три-п'ять хвилин без нього — і креветка гине.
Зробили сонячну електростанцію, щоб не було перебоїв з електрикою.
Корм розробляли самостійно.
Запрошували спеціаліста з Філіппін.
Це значно здешевило виробництво.
Щоб виростити кілограм креветок — до 36 штук, потрібно чотири кілограми корму.
Одна креветка з'їдає від 111 до 177 грамів.
В Україні вигідно відкривати креветкові ферми в південних областях — Херсонській, Миколаївській, Одеській.
Там є морська вода, більше сонця.— Маю креветкову ферму в селі Віта-Поштова під Києвом.
Вирощую 100–200 кілограмів.
Згодом планую вийти на більші об'єми, — каже 47-річний Любомир Гайдамака.
— Великі ферми можна відкривати там, де в достатній кількості є морська вода.
Креветок тоді можна вирощувати навіть просто неба.
Раз на пів року чую про те, що в якомусь із регіонів починають вирощування ракоподібних.
Але реально української креветки у промислових масштабах досі немає на ринку.
Мінімальні інвестиції в такий бізнес— 120 тисяч доларів.
Щоб ферма мала прибуток, потрібно щороку продавати не менше 20 тисяч тонн креветки.
Кілограм має коштувати 700–800 гривень.
У Таїланді на фермі кілограм пропонують по сім-одинадцять доларів (170–270 грн.
— ГПУ), залежно від розміру креветки.
В Європі — 50 євро.
Це понад 1300 гривень.
Я тричі їздив на навчання до Кореї і Таїланду.
Працював там на подібних фермах, вивчав технологію.
Двотижневе стажування коштувало більше 10 тисяч доларів.
Планую організувати навчальний центр на своїй фермі.