У незаконно заарештованого кримського активіста з’явилися симптоми коронавірусу - омбудсменка
У незаконно заарештованого кримського активіста з’явилися симптоми коронавірусу - омбудсменка

У незаконно заарештованого кримського активіста з’явилися симптоми коронавірусу - омбудсменка

У незаконно утримуваного кримського татарина Сервера Мустафаєва, координатора "Кримської солідарності", фігуранта справи "Хізб ут-Тахрір", від 19 березня підвищена температура тіла, кашель, однак належної медичної допомоги у російському СІЗО він не отримує.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Стан здоров’я Сервера Мустафаєва погіршився — температура тіла підвищилася з 37,6 до 39,3, сухий кашель, сильний головний біль та слабкість у всьому тілі.

Він звертався до "Южного окружного военного суда" та адміністрації пенітенціарної установи щодо надання йому належної медичної допомоги, однак йому зробили лише жарознижувальні ін’єкції, не було зроблено жодного аналізу та не встановлено діагноз", - написала вона.

Денісова зазначила, що враховуючи оголошену Всесвітньою організацією охорони здоров'я пандемію коронавірусної інфекції, вважає такі дії російської влади неприпустимими, "адже вони прямо порушують основоположне право людини на життя, гарантоване Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод".

"Вимагаю від Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової негайно провести повне медичне обстеження Сервера Мустафаєва, аби виключити зараження інфекційними захворюваннями, зокрема коронавірусною інфекцією.

Також забезпечити надання кваліфікованої лікарської допомоги в умовах місця несвободи відповідно до міжнародних стандартів надання медичної допомоги особам, які перебувають під вартою", - наголосила вона.

Окремо омбудсменка закликала представників міжнародних правозахисних організацій відреагувати на грубі порушення Російською Федерацією прав незаконного утримуваного громадянина України та максимально сприяти забезпеченню основоположного права на життя кримського татарина Сервера Мустафаєва.

Це була наймасштабніша хвиля обшуків і арештів кримських татар за весь час, що минув від початку анексії півострова Росією.

Заарештовано понад два десятки громадських активістів - їх "підозрюють" у причетності до "Хізб ут-Тахрір" (Верховний суд РФ визнав організацію терористичною і заборонив її діяльність на території РФ).

Російський правозахисний центр "Меморіал" визнав 24 заарештованих кримських татар політичними в’язнями.

Источник материала
loader
loader