Влітку ЄС запустить водневий альянс для зменшення викидів у тяжкій промисловості
Влітку ЄС запустить водневий альянс для зменшення викидів у тяжкій промисловості

Влітку ЄС запустить водневий альянс для зменшення викидів у тяжкій промисловості

Влітку Євросоюз запустить загальноєвропейський Альянс чистого водню для зменшення викидів у тяжкій промисловості.

Це 10 березня підтвердила Європейська комісія, представляючи нову промислову стратегію, передає energosmi.

«Альянс виявлятиме технологічні потреби, інвестиційні можливості, регуляторні бар'єри і стимулятори», — йдеться в заяві комісії.

Для створення загальноєвропейського водневого Альянсу використають модель Європейського альянсу з виробництва батарей, який об'єднав понад 200 компаній, національних урядів і дослідницьких організацій.

Єврокомісія обіцяє мобілізувати весь регулюючий арсенал на підтримку водневого сектору.

Зокрема, будуть переглянуті правила державної допомоги для важливих проектів, які представляють загальний Європейський інтерес (IPCEI).

Одне з нововведень - держави-члени зможуть субсидіювати великомасштабні інноваційні проекти без необхідності дотримуватися суворих обмежень державної допомоги.

Переглянуті правила державної допомоги, як очікується, будуть введені в дію в 2021 році, йдеться в повідомленні комісії з промислової політики.

Комісія розглядає водень як ключовий елемент для скорочення викидів у таких обробних галузях, як виробництво сталі, цементу або хімічних речовин, які вважаються "важкодоступними", оскільки вони вимагають високої температури тепла.

Найбільше у виробництві водню зацікавлені Німеччина та Нідерланди, які завдяки чистому газу прагнуть скоротити викиди у важкій промисловості: сталеливарній, цементній та хімічній.

Так, у лютому Німеччина представила проект водневої стратегії, оголосивши про плани щодо просування чистого газу у транспорті і вклавши мільйони євро у дослідження для розвитку технології.

«Водень може допомогти декарбонізувати переробні галузі, та транспорт: авіацію, морські та далекомагістральні вантажні автомобілі», - зазначив головний радник комісії з енергетики, Тюдор Константінеску.

Натомість профспілки наголошують, що водень можна буде використовувати в комерційних масштабах тільки після 2030 року.

На думку Йорго Шатімаракіса, генерального секретара компанії Hydrogen Europe, яка оголосила про майбутній запуск ініціативи по зеленому водню 2х40 ГВт, водневий альянс допоможе стимулювати європейські галузі промисловості.

Торгова група Eurogas також привітала ініціативу комісії, заявивши, що воднева стратегія ЄС є «прекрасною можливістю для виконання зобов'язань Європи з розвитку поновлюваних і декарбонізованих газів».

"Запуск альянсу з чистого водню повинен стати каталізатором необхідних інвестицій у водневі технології, - сказав генеральний секретар Eurogas Джеймс Уотсон.

- Водневий альянс повинен бути націлений на збереження лідерства ЄС у сфері чистих технологій, оскільки ми є піонерами у виробництві електролізерів, обладнання CCS і піролізу".

Нафтогазова галузь найбільше зацікавлена у водні, для видобутку, транспортування і зберігання якого можна використовувати вже існуючі потужності.

"Сьогодні 70% виробництва водню припадає на природний газ, - пояснює Франсуа-Режіс Мутон, європейський директор Міжнародної Асоціації виробників нафти і газу (IOGP).

- Якщо ми декарбонізуємо його за допомогою CCS, ми можемо організувати водневі ланцюжки створення вартості і ринок, який знизить витрати і допоможе інтегрувати водень з відновлюваних джерел енергії, тому ми доручили 17 організаціям провести дослідження «водень для Європи», яке визначить потенціал, витрати, бар'єри і необхідну політику для розширення водню в Європі».

Результати дослідження очікують отримати до кінця 2020 року.

Источник материала
loader
loader