Таку думку висловив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу FAO, на своїй сторінці у Facebook.
Варто зазначити, що УМІ — це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах.
«Перший квартал 2020 року для професійних виробників молока був найприбутковіший за останні шість років, але прибутки молочних фермерів падають вже п’ять місяців поспіль.
Показник умовної прибутковості виробництва молока в січні-березні 2020 року був на 16,7% вищим, ніж за той же період попереднього року і на 12,7% вищим, ніж в середньому за перші квартали попередніх 8 років», — повідомляє Ярмак.
За його словами, як і в січні та лютому 2020 року, УМІ в березні 2020 року був найвищим за шість років.
Але показник УМІ до попереднього місяця знову знизився — цим разом на 4% — це трошки більше падіння, ніж традиційне для цього місяця.
«Падіння УМІ продовжується вже п'ять місяців поспіль, тому тенденція для молочників неприємна і майже весь запас переваги в прибутковості, отриманий в середині 2019 року, зараз вже використаний.
В березні 2020 року прибутковість виробництва була лише на 6,9% вищою, ніж в березні минулого року», — пояснює експерт.
Проте, тринадцять місяців поспіль умовна прибутковість виробництва молока є незмінно вищою, ніж в тому самому місяці рік тому.
«Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу — воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока.
При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше», — стверджує економіст.
На думку Андрія Ярмака, в квітні відбудеться різке зниження прибутковості виробництва молока.
З одного боку впадуть ціни на сире молоко, тому що попит на продукти падає по всьому світу, в той час як молоко продовжує вироблятися, так само як і молочні продукти.
«З іншого боку, корми в гривні, поки що, дорожчають, але за рахунок девальвації, переважно.
Світовий же попит на них падає.
Але в березні, більш за все, це негативно відіб'ється на прибутковості молочного бізнесу», — підкреслює фахівець.
Він зазначає, що очевидно Україну чекає провал попиту в 2020 році.
«Я вже показував неодноразово, що молоко тісно прив’язано до цін на нафту.
А тут ще й фактор закриття Ho.
ReCa по всьому світу.
Отже, більш за все, молочний ринок очікує глобальна криза, і постраждає найбільше саме жир — падіння на жирні продукти буде більшим, ніж на білкові», — підсумовує Ярмак.