Карантин в Україні: Які продукти найбільше додали у ціні
Карантин в Україні: Які продукти найбільше додали у ціні

Карантин в Україні: Які продукти найбільше додали у ціні

5 квітня, 2020, 21:05.

.

Під час запровадженого через епідемію коронавірусу карантину в Україні найбільше подорожчали продукти "борщового набору", крупи та цитрусові.

Про це повідомляє Національний банк України у щотижневому економічному огляді.

За оперативними даними, ціни на продукти харчування надалі зростають, однак, за останній тиждень ажіотаж послабився.

За даними НБУ, найвищими темпами надалі дорожчають овочі борщового набору, крупи, особливо гречка, та цитрусові.

При цьому, зростання цін на окремі товари відображало як підвищений попит, і звуження пропозиції.

Так, зростання цін на м’ясо та овочі борщового набору можна пояснити закриттям ринків та відсутністю міжміського сполучення, відповідно, зменшенням чи відсутністю пропозиції з боку дрібних господарств.

До своєрідних індикаторів кризи належать гречана група та туалетний папір.

Також значно подорожчали продукти "антисептики" – часник, цибуля, лимони.

Ажіотажний попит на них спостерігався і під час свинячого грипу 2009 року.

Однак і девальвація гривні також мала вплив, адже лимони та часник переважно імпортуються.

Крім того, ціни на лікарські препарати зростають під тиском попиту та послаблення гривні.

Натомість, зростання цін на послуги стримується обмеженим попитом на них.

Зокрема, в останні дні практично зупинили зростання ціни на доставку із закладів громадського харчування.

Триває зниження цін на паливо під впливом падіння світових цін за надлишкової пропозиції та падіння попиту.

Теги по теме
Коронавирус в Украине Нацбанк продукты
Источник материала
Поделиться сюжетом