У ДБР спростували заяву Чорновол щодо семи статтей, які їй інкрімінують
У ДБР спростували заяву Чорновол щодо семи статтей, які їй інкрімінують

У ДБР спростували заяву Чорновол щодо семи статтей, які їй інкрімінують

14 квітня.

У Державному бюро розслідувань заявили, що інформація, озвучена колишнім нардепом Тетяною Чорновол про те що їй інкрімінують вісім статей Кримінального кодексу України недостовірна.

Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу ДБР.

У заяві ДБР повідомляється, що рішення про виділення кримінального провадження щодо Чорновол та визначення підслідності у ньому за ТУ ДБР, розташованому у Києві, прийнято 25 березня 2020 прокурором Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках.

На дату ухвалення рішення вказаний Департамент перебував у підпорядкуванні заступника Генерального прокурора Трепака В.

"Перший заступник Директора ДБР Олександр Бабіков відповідно до ст.

3 Кримінального процесуального Кодексу України не є керівником органу досудового розслідування, не може приймати процесуальні рішення та впливати на хід розслідування кримінального провадження щодо Чорновол“,- зазначається в повідомленні.

Також з моменту створення Управління з розслідування “справ Майдану” у Державному бюро розслідувань, воно підпорядковується в.

Директору ДБР Олександру Соколову.

Окрім того, у заяві зазначається, що висловлювання Юрія Луценка що Януковичу, Захарченку, Якименку і Шуляку повідомлено про підозру у грудні 2018 року, а подані клопотання щодо них про дозвіл на заочне засудження блокувалися адвокатами серед яких був Бабіков є недостовірними.

"Затримання Чорновол після оголошення повідомлення про підозру за відсутності дозволу слідчого судді на її затримання неможливе.

Про такий дозвіл на затримання сторона обвинувачення не зверталася.

Тетяна Чорновол не підозрюється (обвинувачується) у організації чи участі у масових протестах.

Інформація, озвучена Чорновол про те, що їй інкримінується вчинення злочинів, передбачених ст.

170, 294, 146, 122, 121, 125, 126 КК України, є недостовірною“,- йдться в заяві.

Також повідомляється, що тримання під вартою є найбільш суворим запобіжним заходом.

На відміну від Кримінально-процесуального кодексу 1961 року, у КПК 2012 року запроваджено вимоги, відповідно до яких сама тяжкість вчиненого злочину не є безумовною підставою для застосування до особи тримання під вартою.

Як повідомлялося, Державне бюро розслідувань повідомило про підозру народному депутату України VIII скликання Чорновол за статтею 115 Кримінального кодексу України громадянці — народному депутату України VIII скликання через підпал партійного офісу у центрі Києва та смерть людини 18 лютого 2014 року, за часів Майдану.

Додамо, що 10 квітня, народний депутат 8-го скликання Тетяна Чорновол повідомила, що в її будинку відбувається обшук за участі Державного бюро розслідувань у “справі Майдану”.

Теги по теме
Украина ГБР
Источник материала
loader
loader