"Відчуття, що досі в тюрмі": як нині живуть колишні бранці, які повернулися до України
"Відчуття, що досі в тюрмі": як нині живуть колишні бранці, які повернулися до України

"Відчуття, що досі в тюрмі": як нині живуть колишні бранці, які повернулися до України

За чотири з половиною місяці після обміну у грудні більшість звільнених із тюрем самопроголошених республік роз'їхалася по регіонах та знайшла роботу.

Але залишилося з десяток людей, які досі перебувають у гуртожитку в Києві. Хтось все ще чекає на документи, а комусь не виплатили гроші, йдеться в сюжеті ТСН. 19:30.

У кожній кімнаті гуртожитку - по три-чотири мешканці. Усі вони цивільні жителі Донбасу, у яких все залишилося на окупованій території. Люди кажуть: іноді відчуття, що досі в тюрмі.

У Едуарда Алояна, якого перед новим роком звільнили з в'язниці самопроголошеної "ЛНР", в окупованому Алчевську залишилась велика родина: мати, дружина та троє дітей. Колишній бранець каже, він отримав 100 тисяч гривень компенсації від держави, але щоби перевезти родину з окупації, цих грошей не вистачить. Чоловік хотів влаштуватися на роботу водієм маршрутки, та через карантин ці плани відклалися. 

"Нащо мені така свобода, якщо я не можу побачити свою сім'ю, - ділиться Алоян. - Я не кажу, щоб мені у подарунок дали будинок, я прошу кредит. Чому наша держава не може дати кредит?"

Чимало клопоту додав карантин й до життя Олександра Данильченка, якому до початку пандемії COVID-19 не встигли оформити документи.

"Тут потрібно обирати: або йти на роботу, або займатися своїми довідками. Чимало організацій, у які мені потрібно б було потрапити, зачинені, або ж виганяють. Документи й права. А там я вже знайду, що мені робити", - розповідає Данильченко. 

У Дениса Коваля, якого бойовики називали диверсантом, досі немає навіть паспорта. Відтак - ні роботи, ні компенсації від держави. Допомагають йому нині лише неурядові організації та волонтери.

Відео Як нині живуть колишні бранці, що повернулися в Україну під час минулого обміну

Життя після обміну. Як нині живуть ті, кого з тюрем самопроголошених республік звільнили перед новим 2020 роком? Чи всім держава видала документи й обіцяні гроші? ТСН поспілкувалася з тими, хто поки що не знайшов себе в нових реаліях.  

За останнім обміном утримуваними особами з ОРДЛО, який відбувся у четвер, 16 квітня, чоловіки спостерігали по телевізору.  Ті, хто в 2019 року вийшов з тюрем самопроголошеної "ЛНР", кажуть, що знають чи не кожного новозвільненого.
 

Джерела ТСН кажуть, перед нинішнім обміном російські переговорники разом з представниками самопроголошених республік в Мінську навідріз відмовлялись визнати бодай когось зі 120 полонених, яких тримають у своїх в'язницях.

Офіційний Київ наполягає, щоби так звані "ЛНР" та "ДНР" таки пустили до наших бранців Червоний хрест - щоби незалежна організація побачила, хто і в яких умовах нині перебуває в їхніх буцегарнях. Представники бойовиків категорично відмовляють.

Нагадаємо, що Україна вдень 16 квітня під час обміну утримуваними особами з ОРДЛО повернула 20 своїх громадян, які роками утримувалися в нелюдських умовах. Обміни відбувались окремо у Луганській і Донецькій області. Бойовикам українська сторона передала 14 осіб. Троє відмовились їхати на окуповані території. Після звільнення ексбранці поїхали не додому, а на два тижні на обсервацію.

Кореспондентка ТСН Мар'яна Бухан.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны