Про це мовиться в "Економічному огляді тижня", який опублікував Національний банк України.
Згідно з даними держрегулятора, упродовж тижня з 17 по 23 квітня ціни на продукти харчування в Україні зросли лише на 0,1%.
Зокрема, трішки зросли ціни на яйця (на 0,8%) та свинину (на 0,8%).
Підвищення попиту на Великодні свята не мало суттєвого впливу на ціни, хоча й загальмувало їхнє зниження.
Надалі дешевшали лимони, часник і овочі борщового набору.
Хоча для квітня є більш характерним подорожчання таких овочів.
Вперше з часу запровадження карантину практично не змінилися ціни на туалетний папір,.
– підкреслюють у НБУ.
У Нацбанку додають, що стабільними були ціни на.
побутову техніку,.
товари особистого догляду.
Натомість упала вартість.
палива – під впливом низьких світових цін.
ліків – це можна пояснити зміцненням гривні.
А вартість доставки страв із ресторанів навпаки зросла.
У НБУ кажуть, що це може відображати певне збільшення попиту на Великодні свята.
Економічний огляд тижня від НБУ за 24 квітня.
До слова, ціни на продукти, ліки та паливо почали в Україні знижуватися ще упродовж тижня з 10 по 16 квітня.
Також тоді подешевшали більшість овочів, борошно, лимони та навіть гречка.
Тривало й зниження ціни на овочі борщового набору.
У НБУ пояснювали, що це відбулося під впливом:.
спаду ажіотажу,.
адаптації до нових умов,.
збалансованої ситуації на валютному ринку.
Щодо лимонів, то зниження їхньої ціни відбулося на тлі суттєвого зростання цін у попередні тижні, а також послаблення попиту.
Натомість зростали ціни на інші фрукти, зокрема яблука – під впливом звуження вітчизняної пропозиції на тлі карантинних обмежень.
Вартість Великоднього кошика – 2020 / Інфографіка 24 каналу.